Hlavní obsah

"Baky" nám bude chybět, shodují se cyklisté

PRAHA

Mezi cyklistickou veřejností mu skoro nikdo neřekl jinak než Baky. Robert Bakalář byl snad pro všechny závodníky nejen komentátorem, ale v první řadě kamarádem. Proto jeho úmrtí cyklistickou veřejností hodně otřáslo. „Je to obrovská ztráta,“ hlesl cyklista stáje Astana Roman Kreuziger.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Cyklista Roman Kreuziger se znal s Robertem Bakalářem od šesti let.

Článek

Během přenosů z Gira, Tour či Vuelty byl Bakalář v telefonickém kontaktu zejména s jeho otcem, který prakticky denně přinášel veřejnosti své odborné postřehy. „Znal jsem ho od nějakých šesti let, když táta ještě závodil. Poprvé jsem ho viděl naživo na nějakém poháru u nás v Plzni,“ vzpomínal šestý muž letošního Gira.

Kreuziger mladší s Bakalářem hovořil ještě minulý týden. „Samozřejmě jsem věděl, že je vážně nemocný, ale nepočítal jsem, že to bude mít tak rychlý konec,“ přiznal. „Proto když jsem se o jeho smrti dnes ráno dozvěděl, byl jsem z toho hodně špatnej. Doplatí na to i diváci u televize, protože lepší komentátor v Čechách není. Robert sice v posledních letech občas vysekl nějaký ten přežblebt, ale ono fakt není jednoduché povídat o cyklistice pět hodin denně tři týdny v kuse,“ věděl Kreuziger.

„Dnešek zůstane navždy černým dnem pro českou cyklistiku. Baky, jsi nenahraditelnou ztrátou! Budeš nám chybět. A tvůj hlas už navždy bude provázet šustot galusek po asfaltu,“ řekl bývalý dráhař Roman Čermák, který je duší bikového seriálu Kolo pro život a s Bakalářem do poslední chvíle blízce spolupracoval.

„Čest jeho památce, hluboce to se mnou otřáslo. Znali jsme se třicet let. Ztratili jsme zkušeného profesionálního moderátora, kamaráda a přítele cyklistiky,“ prohlásil bývalý výborný silničář a současný senátor Jozef Regec.

Stejně to vidí i bývalý profesionál elitní německé stáje T-Mobile Tomáš Konečný, jemuž Bakalář při přenosech pravidelně volal o odborné postřehy. „Byl to profík, nedal se opít rohlíkem. Dobře věděl, o čem mluví, protože na ty závody jezdil a spoustu věcí kolem znal. Dokázal dostat cyklistiku k široké veřejnosti. Často volal cyklistům nebo je zval do studia, aby některé ty momenty lépe přiblížili třeba i laikům,“ řekl Konečný. „Svůj špatný zdravotní stav si nepřipouštěl. Pracoval do poslední chvíle a bude mi hodně chybět,“ dodal.

Smrt oblíbeného komentátora zasáhla i zástupce mladší generace, úřadujícího vicemistra světa na horských kolech Jaroslava Kulhavého. „K nám závodníkům měl výjimečný vztah. Znal jsem ho už od juniorských let, kdy jsem začal dělat nějaké výsledky. Vždycky se v přenosech snažil propagovat každý český úspěch a zbyde po něm hodně velká mezera. Nikdo s takovým záběrem tady nikdy nebyl a odchod takové osobnosti bude českou cyklistiku bolet,“ uvedl biker stáje Specialized Racing.

Reklama

Související témata: