Hlavní obsah

Bez dopingu to ve stáji Rabobank nešlo. Od roku 1996 prý "sypali" všichni velikáni cyklistiky

Aktualizováno

Nejen pro Lance Armstronga byl doping samozřejmostí. Podle nizozemského cyklisty Thomase Dekkera to stejně chodilo v týmu Rabobank, za který jezdil v letech 2004 až 2008. Pro list NRC Handelsblad uvedl, že v roce 2006 začal s užíváním krevního dopingu EPO, rok nato přišla ke slovu i krevní transfúze, které se prý podrobil třikrát. Ve stáji se prý dopovalo systematicky už od roku 1996, nepovolené látky se staly součástí cyklistické profese a žádný z "velkých" závodníků se jim prý nevyvaroval.

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Cyklista Lance Armstrong v dobách své největší slávy. Profesionální cyklistika teď zažívá černé období.

Článek

"Krevní transfúze byly cestou k úspěchu, všichni velcí závodníci je používali," řekl Dekker, jenž si odpykal za užívání EPO dvouletý zákaz startů.

"Bylo snadné nechat se ovlivnit, doping byl všude," uvedl o prostředí v Rabobanku dvojnásobný nizozemský šampión v časovce a vítěz etapových závodů Tirreno-Adriatico a Kolem Romandie. "Měli mi říct, abych byl trpělivý a vyvaroval se dopingu, ale to se nestalo. Doping tam byl životní styl a způsob jak závodit pro mé kolegy i pro mě taky. Byl součástí té profese," řekl osmadvacetiletý jezdec, který je nyní členem stáje Garmin.

Podle listu NRC Handelsblad se v Rabobanku systematicky dopovalo už od roku 1996. Podle jiných svědků tehdy stáj zkusila závodit s "čistými" jezdci, ale po srovnání se soupeři v jarních klasikách manažer týmu nařídil používat zakázané látky ke zvýšení výkonnosti.

Před šesti lety způsobila Rabobank skandál na Tour de France

K jejich pořízení používal tým i část peněz od hlavního sponzora Rabobank, který loni kvůli přetrvávajícím problémům s dopingem v cyklistice s finanční podporou skončil. Nizozemská stáj nyní působí pod názvem Blanco Pro Cycling.

O dopingových praktikách v Rabobanku nedávno promluvil i americký jezdec Levi Leipheimer. Podle něj závodníkům pomáhal dopovat lékař Geert Leinders, kterého po loňské sezóně kvůli možnému spojení s dopingem propustil britský tým Sky.

V roce 2007 se Rabobank postaral o skandál na Tour de France, když během závodu stáhl vedoucího Dána Michaela Rasmussena a následně ho propustil. Rasmussen dostal dvouletý trest za to, že v přípravě lhal o místě svého pobytu a vyhýbal se tím dopingovým kontrolám.

Reklama