Hlavní obsah

Bojovník Sagan ve sjezdu riskoval marně. Znovu si dojel pro druhé místo

Paříž
Aktualizováno

První alpskou etapu na letošní Tour de France vyhrál Rubén Plaza Molina ze stáje Lapre-Merida. Zkušený Španěl nasadil k trháku při výstupu na Col de Manse v závěru etapy. Při sjezdu do cíle se na něj mocně dotahoval slovenský fantóm Peter Sagan, držiteli zeleného trikotu ale triumf i tentokrát unikl a dojel si už pro páté druhé místo na letošní Tour a šestnáctkou stříbrnou příčku celkově.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Španělský cyklista Plaza Molina se raduje z triumfu v 16. etapě Tour de France.

Článek
Fotogalerie

Celkovým pořadím na předních příčkách ale šestnáctá etapa nezamíchala. Žlutý trikot udržel Chris Foome ze stáje Sky, který vede před Kolumbijcem Nairem Quintanou stále o tři minuty a 10 sekund.

Závěr etapy poznamenal hrozivý pád šestého muže celkového pořadí Gerainta Thomase. Jezdec týmu Sky při sjezdu ztratil po kolizi s Warrenem Barguilem. Thomas ale nakonec znovu nasedl na kolo a do cíle dojel s minimální ztrátou tři čtvrtě minuty na favority.

"Jsem v pohodě. Trochu otřesený, ale v pohodě. Už jsem zažil horší věci," uvedl Thomas, jenž přitom letěl hlavou a ramenem na sloup telefonního vedení. "Jsem ale naštvaný, protože jsem předtím ve stoupání hodně makal. Nechápu, proč někteří kluci prostě nejedou ve sjezdech ve svém pořadí a snaží se předjíždět. Jaký je rozdíl mezi třetím a pátým místem? Všichni jsme věděli, že to bude těžký sjezd, a tady to máme," zlobil se devětadvacetiletý Velšan na Barguila.

Kreuziger roztrhal peloton

Pětatřicetiletý Plaza udělal rozhodující krok k vítězství v závěrečném stoupání dne na Col de Manse, v němž se odpoutal od skupiny uprchlíků. Na vrcholu měl téměř minutový náskok, a i když na něj stíhající Sagan během následujícího technického sjezdu riskantní jízdou téměř půlminutu stáhl, španělský veterán z týmu Lampre si dojel pro první vítězství na Tour.

"Tahle etapa mě zajímala. V úniku jsem se cítil hodně dobře. Velký díl patří mému týmu," ocenil Plaza své šéfy, kteří mu pomohli především ve sjezdu. Dostával od nich totiž vysílačkou informace o náskoku před Saganem. "To mi umožnilo sjíždět rychle, ale bezpečně. Tenhle sjezd byl opravdu hodně nebezpečný," řekl Španěl.

Slovenský rychlík Sagan dorazil do cíle s odstupem 30 sekund a ani dnes se navzdory aktivnímu výkonu nedočkal výhry na letošní Tour. Pojistil si však vedení v bodovací soutěži, kterou může vyhrát čtvrtý rok po sobě.

Až osmnáct minut po Plazovi dokončila etapu skupina největších favoritů, které v závěrečných kilometrech ujel pouze vynikající sjezdař Vincenzo Nibali. Italský obhájce loňského vítězství najel na soupeře půl minuty, v průběžném pořadí zůstal osmý.

Nejlepším z českých cyklistů byl na 40. místě Roman Kreuziger, jehož aktivita ve stoupání pomohla roztrhat peloton. Saganův spolujezdec ze stáje Tinkoff-Saxo je průběžně na 23. pozici.

Cyklistický etapový závod Tour de France - 16. etapa: Bourg-de-Péage - Gap (201 km):
1. Plaza (Šp./Lampre) 4:30:10
2. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo) -30
3. Pantano (Kol./IAM) -36
4. Geschke (Něm./Giant)
5. Jungels (Luc./Trek)
6. Riblon (Fr./AG2R) všichni -40
7. Teklehaimanot (Erit./MTN) -53
8. De Gendt (Belg./Lotto) -1:00
9. Maté (Šp./Cofidis)
10. Voeckler (Fr./Europcar) oba -1:22
...
40. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) -19:09
47. Bárta (ČR/Bora-Argon) -21:05
94. König (ČR/Sky) -24:58
127. Štybar (ČR/Etixx-Quick-Step) -30:36.
Průběžné pořadí:
1. Froome (Brit./Sky) 64:47:16
2. Quintana (Kol./Movistar) -3:10
3. Van Garderen (USA/BMC) -3:32
4. Valverde (Šp./Movistar) 4:02
5. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -4:23
6. Thomas (Brit./Sky) -5:32
7. Gesink (Niz./LottoNL) -6:23
8. Nibali (It./Astana) -7:49
9. Mollema (Niz./Trek) -8:53
10. Barguil (Fr./Giant) -11:03
...
23. Kreuziger -39:34
33. Bárta -1:01:30
73. Štybar -1:44:25
91. König -1:52:51

Reklama

Související témata: