Hlavní obsah

Boroš se po loňském bronzu vrátil na domácí cyklokrosový trůn

Aktualizováno

Mistrem republiky v cyklokrosu se stal v Jabkenicích počtvrté v kariéře Michael Boroš. Druhý dojel Tomáš Paprstka a bronz získal Josef Jelínek. Mezi ženami vyhrála popáté za sebou Pavla Havlíková. Celkově získala sedmatřicetiletá favoritka rekordní osmý titul. Druhá skončila Nikola Nosková, třetí byla Karla Štěpánová.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Mistrem republiky v cyklokrosu se stal v Jabkenicích počtvrté v kariéře Michael Boroš.

Článek

"Jednoduché to určitě nebylo, trať byla hodně rozblácená, ale dneska mi to sedělo, tak jsem rád, že to vyšlo," řekl po dojezdu Boroš v rozhovoru pro Českou televizi.

Při neúčasti obhájce loňského triumfu Emila Hekeleho, jenž v tomto týdnu dostal čtyřletý zákaz startů za doping, vypadl ze hry o medaile hned na začátku jeden ze spolufavoritů Adam Ťoupalík. Vítěz z roku 2015 spadl už po pár metrech, pak na překážce v podobě dřevěné klády znovu a po minutě pro něho závod skončil, když zničil přední kolo.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Mistrovství České republiky v cyklokrosu v Jabkenicích na Mladoboleslavsku. Na snímku je vítězka Pavla Havlíková.

"Na startu jsem buď špatně zacvaknul, nebo jsem vytrhnul pedál. Po třetím šlápnutí jsem spadl, pak jsem přijel nesoustředěný na překážky a zase spadl. Šel jsem přes řidítka a bohužel jsem zlomil ráfek. Mrzí mě to, že jsem si nemohl zazávodit, protože jsem se opravdu těšil," uvedl Ťoupalík, úřadující mistr ČR v silničním závodě.

Boroš jezdil od startu v čele závodu, vzdaloval se pronásledovatelům, ale ve třetím kole podklouzl, musel hned nadvakrát rovnat řídítka a dojeli ho Jelínek s Paprstkou. Nejlepší český závodník si však brzy začal opět budovat náskok a nakonec si s přehledem dojel pro čtvrtý triumf.

Osmadvacetiletý Boroš navázal na své triumfy z let 2017 až 2019. Loni se musel spokojit s bronzovou medailí. "I přes tu chybu jsem nepanikařil, věděl jsem, že si to v tom těžkém úseku zase zpátky dojedu. Snažil jsem se zůstat v klidu a jel dál," uvedl Boroš.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Mistrem republiky v cyklokrosu se stal v Jabkenicích počtvrté v kariéře Michael Boroš.

K sedmi zlatým je to ještě dlouhá cesta

Na rekordy v počtu titulů mezi mužskou elitou zatím nepomýšlí. "K sedmi zlatým je to ještě dlouhá cesta. Mladá konkurence přibývá, takže lehké to určitě nebude," prohlásil Boroš.

Rovněž Havlíková neponechala nic náhodě a hned od začátku kontrolovala čelo závodu. Dva okruhy z celkových pěti se jí dokázala třiadvacetiletá Nosková udržet, ale v cíli měla nakonec manko 51 sekund. Štěpánová zůstala zpět o dalších 43 sekund.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Mistrovství České republiky v cyklokrosu v Jabkenicích na Mladoboleslavsku. Na snímku je vítězka Pavla Havlíková.

Vítězka vylepšila osmým titulem dosavadní rekord, o který se dělila s Radomírem Šimůnkem starším a Zdeňkem Štybarem.

"Nejsem na ta čísla úplně zaujatá, ale je určitě hezké to slyšet. Tenhle závod byl zvláštní. Bylo to těžké hlavně psychicky. Fyzicky to bylo docela v pohodě. Neměla jsem tady mechanika (Michal Hengal), který spadl ze střechy a je v nemocnici. Tenhle titul patří jemu. Rozhodla asi technika, tam mi přišlo, že jsem měla navrch," řekla Havlíková.

Reklama

Související témata: