Hlavní obsah

Covid řádí v závodu Kolem Švýcarska. Z pelotonu odstoupil celý tým Jumbo-Visma

Aktualizováno

Cyklistický závod Kolem Švýcarska opustil před startem čtvrteční páté etapy celý tým Jumbo-Visma, v jehož řadách se objevila nákaza covidem-19. Kdo měl pozitivní test, stáj neuvedla. Kvůli koronaviru odstoupil také lídr Ineos Grenadiers Brit Adam Yates a další čtyři jezdci.

Foto: Jennifer Lorenzini, Reuters

Ilustrační foto.

Článek

V celkovém pořadí byl nejlépe postaveným závodníkem Jumbo-Visma Američan Sepp Kuss na sedmém místě se ztrátou deseti sekund na vedoucího Brita Stephena Williamse. Ten dnes ale nabral takřka půlhodinové manko a propadl se na 55. místo.

"Přes všechna opatření se do týmu znovu vloudil koronavirus. V zájmu zdraví jezdců, personálu a kvůli ochraně pelotonu a závodu považujeme za nejrozumnější odstoupit," uvedlo vedení stáje v prohlášení. Ze stejného důvodu nedokončilo Jumbo-Visma předloňské Giro d'Italia a letos v lednu muselo předčasně ukončit týmové soustředění.

Průběžným hodnocením dnešní náročná etapa výrazně zamíchala. Novým lídrem se stal Rus Alexandr Vlasov, který vyhrál spurt čtyřčlenné skupinky uprchlíků před Neilsonem Powlessem z USA. Dnes třetí Dán Jakob Fulgsang se posunul na druhou příčku, třetí místo celkového pořadí drží čtvrtý aktér úniku Geraint Thomas z Velké Británie.

Yates nenastoupil do páté etapy kvůli mírným příznakům covidu-19, v průběžné klasifikaci mu patřila desátá příčka. Kolem Švýcarska bral jako přípravu na Tour de France, která odstartuje za dva týdny v Kodani. Yates dokončil naposledy v první polovině března Paříž-Nice. Před Tour už zřejmě žádný start neabsolvuje.

Koronavirus vyřadil ze závodu Kolem Švýcarska také tři členy DSM Dány Sörena Kragha Andersena a Caspera Pedersena s Nizozemcem Ceesem Bolem. Nakazil se rovněž Američan Joey Rosskopf.

Reklama

Související témata: