Hlavní obsah

Cyklista Bábek je mistrem Evropy na kilometru s pevným startem

Aktualizováno

Dráhový cyklista Tomáš Bábek se stal v Plovdivu mistrem Evropy v závodě na kilometr s pevným startem. Třiatřicetiletý reprezentant přidal na šampionátu v Bulharsku zlatou medaili ke stříbru z týmového sprintu. Kilometrový závod vyhrál i na loňských Evropských hrách, kontinentální titul získal podruhé, poté co před čtyřmi lety ve Francii ovládl keirin.

Foto: Sport.cz

Ilustrační foto: Tomáš Bábek

Článek

"Ten výkon dnes sice nebyl úplně ideální, ale mám opravdu velkou radost z toho, jak to dopadlo. Přestože to mám v sobě nastavené tak, že dělám vše hlavně pro tu cestu a ne pro ten další cíl, je tohle příjemná tečka a pro mě takové potvrzení, že to jde dobrým směrem, i když tato sezona byla taková, jaká byla," řekl ČTK Bábek.

Bábek na velodromu v Plovdivu porazil o 482 tisícin Brita Ethana Vernona, třetí skončil Ital Jonathan Milan. Druhý český účastník závodu Jakub Šťastný, který se rovněž podílel na středečním stříbru z týmového sprintu, skončil šestý.

Bábek si spravil chuť po sobotním keirinu, v němž mu smolně unikla finálová účast a pak suverénně opanoval jízdu útěchy o sedmé místo. V kilometrovém závodě byl nejrychlejší už v kvalifikaci a poté se v této disciplíně dočkal první zlaté medaile mimo Evropských her. Ve sbírce už měl bronz z ME 2016 v Yvelines, před třemi lety v Hongkongu se stal vicemistrem světa.

"O to větší ta radost je, že včera se to nepodařilo. Byl jsem z toho zklamaný, ale takový je prostě keirin. Tímhle zlatem jsem si to zklamání z hodně velké části odmáznul. Doufal jsem v ten dnešek, že to vyjde, ale bylo to samozřejmě těžké. I z toho pohledu, že šlo o poslední závodní den a ta únava za celý šampionát se načítá. Odvážím si však dvě medaile a jsem za ně moc rád," pochvaloval si Bábek.

Na pětistovce s pevným startem skončila šestá Sára Kaňkovská, jež v sobotu vybojovala životní stříbro v keirinu. Hned za ní se ve skromném osmičlenném startovním poli umístila Veronika Jaborníková. Titul získala Ruska Darja Šmelevová.

Mistrovství Evropy v dráhové cyklistice v Plovdivu:
Muži:
Kilometr s pevným startem:
1. Bábek (ČR) 1:00,517
2. Vernon (Brit.) 1:00,999
3. Milan (It.) 1:01,09
...6. Šťastný (ČR) 1:01,614
Madison:
1. Mora, Torres (Šp.) 53
2. R. Oliveira, I. Oliveira (Portug.) 41
3. Lamon, Moro (It.) 33
...8. Rugovac, Babor (ČR) 5
Ženy:
500 m s pevným startem:
1. Šmelevová 32,720
2. Vojnovová (obě Rus.) 33,719
3. Veceová (It.) 33,769
...6. Kaňkovská 34,967
7. Jaborníková (obě ČR) 35,772
Madison:
1. Balsamová, Guazzinová (It.) 52
2. Klimovová, Novolodská (Rus.) 51
3. Kennyová, Barkerová (Brit.)
38, ...8. Machačová, Ševčíková (ČR) 0
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama