Hlavní obsah

Cyklista König zůstává v týmu NetApp. Chci jet jako lídr na Tour, říká

Praha

Spekulace jsou u konce. Cyklista Leopold König, devátý muž nedávno skončené Vuelty, nebude měnit dres a i pro příští sezónu zůstane členem německé stáje NetApp-Endura. „Chci jet jako lídr na Tour de France, kde bychom měli startovat. A i když jsem měl i jiné nabídky, tohle mi nikdo v týmech WorldTour nemohl garantovat,“ řekl König.

Foto: Foto: BrakeThrough Media

Cyklista Leopold König na letošní Vueltě.

Článek

Kolik nabídek jste měl z týmů elitní sestavy WorldTour?

Tři. Byly naprosto konkrétní, mohl jsem si vybírat. Kdybych to bral jen na peníze, tak byly lukrativnější, ale zas ne o moc. Že by mi dali třeba dvojnásobek, to ne. Ale mně šlo v první řadě o sportovní hledisko. Chci být lídrem na největší etapáky.

Jinde než v Net-Appu byste nebyl?

Tady mám pozici nejsilnější. Když se podíváte na týmy WorldTour, každý z nich má lídra na Tour a další velké závody. V NetAppu mám nějaké postavení a budu lídrem na Tour de France. To vím už teď. Navíc budu mít volnou ruku při výběru závodů v sezóně a vše chceme podřídit úspěchu na Tour.

Váš tým však musí jako stáj druhé divize dostat divokou kartu. Letos vám ji organizátoři nedali. Kde berete jistotu, že na Tour pojedete?

Garanci nemáme, ale vše nasvědčuje tomu, že na Tour pojedeme. Některé týmy z WorldTour končí a jestli tam půjde Europcar, měli bychom divokou kartu dostat. Pro mě je to výzva. Být lídrem na Tour, to se člověku nepoštěstí každý den.

Takže skladba závodů pro rok 2014 bude hodně odlišná.

Asi jo. Prioritou bude Tour a uvidím, jestli bych jel i Vueltu. Záleží, jestli nás pozvou, ale osobně bych si dvě Grand Tour v jednom roce rád zkusil. K tomu bychom měli jet i dost závodů WorldTour.

V týmu NetApp máte smlouvu ještě na další rok. Vylepšili vám ji?

Nějaké úpravy se tam udělaly, ale konkrétní být nechci. Důležité bylo, že tým má jasnou vizi na příští rok, měli by koupit ještě jednoho vrchaře, který by mi měl být k ruce.

Na mistrovství světa ve Florencii jste nemohl startovat kvůli nemoci. Jak jste na tom zdravotně?

Nějak jsem se z toho dostal, jezdím několik hodin denně, ale úplně volně. Žádné závody už nepojedu a od půlky října si dám dovolenou.

Reklama

Související témata: