Hlavní obsah

Cyklista Raboň: Přestup na horská kola mi po společném tréninku schválil Kulhavý

Praha

Cyklista František Raboň, který skončil v silničním týmu Omega Pharma-Quick Step, přesedlá na horské kolo. Od nové sezóny se po Jaroslavu Kulhavém a Tereze Huříkové stane třetím Čechem, jenž bude hájit barvy bikové stáje Specialized Racing. Prioritou pro něj budou maratony. „Vše se upeklo během týdne, ale beru to jako novou výzvu,“ řekl Raboň, jemuž přestup schválil i Kulhavý.

Foto: Foto: Specialized Europe

Dres týmu Omega Pharma-Quick Step už je pro Františka Raboně minulostí. Teď bude hájit barvy Specialized Racing.

Článek

Jak se tenhle nečekaný přestup zrodil?

Byla to rychlovka. Od prvního signálu do podpisu smlouvy to trvalo jen týden, což je oproti jednání se silničními týmy docela příjemný šok. Tam se všechno strašně táhlo. Situace v silniční cyklistice je katastrofální a já nechtěl jít cestou, že dostanu místo v nějakém týmu WorldTour, jen když půjdu jezdit skoro zadarmo nebo přitáhnu nějakého sponzora.

Kolik jste měl nabídek ze silnice?

Ve finále jen z hradeckého týmu Bauknecht-Author. Byl jsem s nimi domluven, končit s cyklistikou jsem ve třiceti letech nechtěl. Tohle byla jediná konkrétní nabídka, vyšli mi hodně vstříc. Rád bych panu Vávrovi a lidem z týmu moc poděkoval.

V silničním týmu Omega Pharma-Quick Step jste měl dobrou smlouvu. Půjdete na horských kolech s penězi hodně dolů?

Mám ji nastavenou jinak, je tam víc bonusů za výsledky, což je logické, protože biky jsou individuální sport. Ale byl jsem příjemně překvapen nabídkou. Když budu úspěšný, můžu se dostat skoro na úroveň peněz, které jsem měl na silnici. Tam jsem měl jako domestik zase vyšší základ, ale žádné bonusy.

Řešil jste peníze hodně?

Vůbec. Já jsem se díky působení v zahraničních silničních týmech určitým způsobem zabezpečil, mám nějaké nemovitosti. Pro mě bylo prvořadé zkusit něco nového, je to výzva.

Ale jde o něco úplně jiného, než na co jste byl zvyklý.

Taky jsem v první chvíli řekl Zdeňkovi Löffelmannovi (ředitel Specialized Europe - pozn. aut.), jestli se nezbláznil (úsměv). Ale když mi řekl, že by nešlo o klasické cross country, ale o maratóny, chytlo mě to. Oslovil jsem lidi, kteří o tom něco ví, hlavně Jardu Kulhavého. A od té doby mě ten nápad začal hrozně bavit. Přepnul jsem se na horská kola, celý týden už jezdím jen na biku. Přál bych si, abych zažil i úspěšnou kariéru na horských kolech.

Jak moc jste dal na rady Kulhavého?

Minulý čtvrtek jsem byl u něj doma a jeli jsme spolu tříhodinový trénink. Řekl jsem mu, aby mě nešetřil a otestoval mě hodně kvalitně. Pak jsem chtěl na rovinu slyšet, jestli má cenu, abych na ty biky šel a nedělal sobě i ostatním ostudu. Řekl mi, že je to v pohodě a že to určitě dám. Kdybych byl úplné dřevo, tak mi přestup asi nedoporučí. Jardův hlas byl v příjetí nabídky zásadní.

Bude ten přechod hodně těžký?

Největší rezervy budu mít v technice. Vytrvalost ze silnice mám, neměl jsem problém jet závody dlouhý šest nebo sedm hodin.

Už máte jasno, jakým závodem v nové sezóně začnete?

Program se teprve finalizuje. Vím, že od 7. prosince pojedu na soustředění na Mallorku, další soustředění budeme mít v Jihoafrické republice.

Reklama

Související témata: