Hlavní obsah

Evenepoel po úniku vyhrál závod Lutych-Bastogne-Lutych

Cyklistický monument Lutych-Bastogne-Lutych vyhrál Remco Evenepoel. Dvaadvacetiletý belgický talent ujel soupeřům 29 kilometrů před cílem a stal se prvním domácím vítězem nejstarší klasiky od roku 2011.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Belgičan Evenepoel vyhrál závod Lutych-Bastogne-LutychVideo: sntv

 
Článek

Úspěšný belgický den ve 108. ročníku podtrhli druhý Quinten Hermans a třetí Wout van Aert. Na Evenepoela ztratili v první skupině pronásledovatelů 48 sekund.

Evenepoel zaútočil v závěru stoupání Cote de la Redoute a v závěru závodu na 257 kilometrů nedal soupeřům šanci. V cíli se radoval ze čtvrtého vítězství v sezoně a prvního letošního úspěchu ve WorldTour.

"Šílené. Můj první Lutych a vítězství. Je to splněný sen. Byl to můj nejlepší den v roce," radoval se Evenepoel, jehož kariéru narušil předloni pád v závodě Kolem Lombardie, při kterém si zlomil pánev a několik měsíců se zotavoval.

Tentokrát potkal pád jeho kolegu z týmu Quick-Step Alpha Vinyl Juliana Alaphilippea. Úřadující dvojnásobný mistr světa se zapletl do hromadné kolize 62 kilometrů před cílem, při níž utrpěl zlomeninu lopatky, dvou žeber a poškození plic. Podle týmu je Francouzův stav stabilizovaný, ale musí zůstat na pozorování v nemocnici. Další člen belgické stáje Ilan Van Wilder si zase při pádu zlomil čelist.

Van Aert se prosadil na stupně vítězů stejně jako před týdnem na Paříž-Roubaix, kde vybojoval druhé místo. Být v jednom roce mezi nejlepší trojicí na těchto dvou monumentech dokázal naposledy v roce 1986 Nizozemec Adrie van der Poel.

Cyklistický závod Lutych-Bastogne-Lutych (WorldTour) - 257,2 km:
1. Evenepoel (Belg./Quick-Step Alpha Vinyl) 6:12:38
2. Hermans (Belg./Intermarché-Wanty-Gobert Matériaux)
3. Van Aert (Belg./Jumbo-Visma)
4. Martínez (Kol./Ineos Grenadiers)
5. Higuita (Kol./Bora-Hansgrohe)
6. Teuns (Belg./Bahrajn Victorious)
7. Valverde (Šp./Movistar)
8. Powless (USA/EF Education-EasyPost)
9. Hirschi (Švýc./SAE Team Emirates)
10. Woods (Kan./Israel-Premier Tech) všichni -48

Reklama

Související témata: