Hlavní obsah

Francouzi slaví pád Bastily a dvojitý triumf na Tour

DIGNE-LES-BAINS

Dvojnásobným triumfem ve 12. etapě Tour de France přispěli francouzští cyklisté k oslavám výročí pádu Bastily. V den státního svátku vyhrál po čtyřicetikilometrovém sólovém úniku David Moncoutie. Druhý v poslední horské etapě v Alpách, jež měřila 187 kilometrů, skončil s bezmála minutovým odstupem další Francouz Sandy Casar.

Článek

Ten v závěrečném spurtu sedmičlenné skupinky uprchlíků po taktické bitvě porazil Španěla Angela Viciosa, který si nakonec dospurtoval pro třetí příčku. Vedoucí muž průběžného pořadí Lance Armstrong dojel v hlavním poli na 41. místě se ztrátou deseti a půl minuty na vítěze, ale bezpečně udržel žlutý trikot. V pelotonu dojel i český cyklista Pavel Padrnos, kterému patřila 33. příčka.

V dalším průběhu závodu se Armstrong bude muset obejít bez podpory týmového kolegy ze stáje Discovery Channel Manuela Beltrana. Španělský cyklista, jenž slavnému Američanovi pomáhal především v kopcích, dnes při stoupání na vrchol Col des Demoiselles Coiffees upadl a kvůli podezření na otřes mozku musel ze závodu odstoupit.

Po úderu do hlavy sice ještě deset kilometrů pokračoval, ale do cíle dojet nemohl a byl převezen do nemocnice, kde podstoupí další vyšetření. "Bylo zjevné, že vůbec neví, kde je. Neměl žádnou sílu a po chvíli si dokonce ani nepamatoval, že upadl," vysvětlil manažer stáje Discovery Channel Johan Bruyneel, proč čtyřiatřicetiletého závodníka ze závodu stáhl.

Armstrong si uvědomuje, že na ztrátu excelentního vrchaře může v pyrenejských kopcích doplatit. "Ve dnech, které máme před sebou, to může být kritické. Jsou tam dvě náročné etapy v Pyrenejích a nechtěli jsme přijít o žádného vrchaře," uvedl. "Ale jsem přesvědčený, že i se zbytkem týmu to můžeme dokázat," dodal.

Moncoutie se za vítězstvím vydal v nejtěžším stoupání

Třicetiletý Moncoutie se na cestu za vítězstvím vydal v nejtěžším stoupání etapy. Oddělil se od třináctičlenné skupinky uprchlíků, v níž nebyl žádný z favoritů na celkový triumf. Svůj sólový únik nakonec dotáhl do úspěšného konce a navázal na loňský úspěch z jedenácté etapy Tour.

"Je to neuvěřitelné. Byl jsem v Alpách opravdu špatný a dnes jsem si to chtěl vynahradit. Strašně jsem chtěl pro sebe zachránit Tour. Vyhrát 14. července je prostě skvělé," radoval se v cíli jezdec stáje Cofidis, jenž se stal prvním domácím etapovým vítězem na letošní Tour.

V pátek je na programu rovinatá etapa z Miramasu do Montpellieru, která měří 173,5 kilometru. V očekávaném hromadném spurtu už nebude bojovat vítěz dvou letošních etap Tom Boonen. Belgický spurtér ve středu upadl a do dnešní etapy s poraněným kolenem nenastoupil. Zelený trikot pro vedoucího jezdce bodovací soutěže od něj převzal Nor Thor Hushovd.

Tour de France - 12. etapa
Briancon - Digne-les-Bains, 187 km
1. Moncoutie (Fr.)4:20:06
2. Casar (Fr.)+ 57
3. Vicioso (Šp.)všichni stejný čas
4. Halgand (Fr.).
5. Arrieta (Šp.).
6. Pellizotti (It.).
7. Merckx (Bel.).
8. Garate (Šp.).
9. Hushovd (Nor.)+ 3:15
10. O'Grady (Aus.).
...
33. Padrnos (ČR)+ 10:33
Průběžné pořadí
1. Armstrong (USA)46:60:36
2. Rasmussen (Dán.)+ 38
3. Moreau (Fr.)+ 2:34
4. Basso (It.)+ 2:40
5. Valverde (Šp.)+ 3:16
6. Botero (Kol.)+ 3:48
7. Leipheimer (USA)+ 3:58
8. Mancebo (Šp.)+ 4:00
9. Ullrich (Něm.)+ 4:02
10. Klöden (Něm.)+ 4:16
...
87. Padrnos (ČR)+ 1:08:57

V pátek je na programu rovinatá etapa z Miramasu do Montpellieru, která měří 173,5 kilometru.

Etapy 92. ročníku Tour de France na Sport.cz
123456789101112131415161718192021

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

Basketbal

Opava titul neobhájí

Opavští basketbalisté ligový titul neobhájí. Ve čtvrtfinále je senzačně vyřadila Ostrava, která vyhrála doma 86:85 a sérii ovládla 4:2 na zápasy.
NačítámNačíst další články