Hlavní obsah

Froome může po dopingu Coba získat triumf z Vuelty 2011

Praha

Bývalý španělský cyklista Juan José Cobo podle všeho přijde o triumf z Vuelty 2011. Mezinárodní unie UCI dnes na základě hodnot v jeho biologickém pasu oznámila, že porušoval v letech 2009-2011 antidopingová pravidla. Vítězství z Vuelty by mělo připadnout Britovi Chrisi Froomeovi, jenž dojel před osmi lety za Cobem o 13 sekund druhý.

Foto: Laurent Rebours, ČTK/AP

Froome může po dopingu Coba získat triumf z Vuelty 2011.

Článek

"Antidopingový tribunál uznal Coba vinným z porušování pravidel na základě abnormalit z let 2009 až 2011 v jeho biologickém pasu a udělil jezdci tříletý zákaz startu," uvedla UCI. Distanc je už pouze formální, neboť nyní osmatřicetiletý Cobo ukončil v roce 2014 kariéru.

Proti verdiktu UCI se může Španěl, pro něhož bylo vítězství na Vueltě před Froomem a dalším Britem Bradleym Wigginsem životním úspěchem, odvolat do měsíce k Arbitrážnímu soudu pro sport (CAS) v Lausanne.

Dodatečný zisk trofeje by v současnosti mohl být pouze malou útěchou pro Froomea, jenž leží ve Francii na jednotce intenzivní péče po těžké nehodě, která ho připraví o start na letošní Tour de France.

Pokud by se skutečně posunul na první místo Vuelty 2011, byl by to jeho sedmý triumf ze závodů Grand Tour.

Reklama

Související témata: