Hlavní obsah

Froome může při Giru přepsat dějiny. Obhájce triumfu Dumoulin má o jeho startu pochybnosti

Velkolepý začátek druhé stovky! Poprvé v dějinách začne v pátek slavný cyklistický závod Giro d’Italia mimo evropský kontinent. Tři úvodní dějství 101. ročníku se odehrají v Izraeli. A pokud bude v Římě korunován jako vítěz Brit Froome, půjde o další historický zápis.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Brit Chris Froome na tiskové konferenci v Izraeli.

Článek

Pouze dva jezdci v dějinách cyklistiky ovládli tři Grand Tour v řadě. Christopher Froome z týmu Sky po triumfu na Tour de France 2017 a následném vítězství na španělské Vueltě by celkovou výhrou na Giru napodobil Eddyho Merckxe a Bernarda Hinaulta, kteří dosud jako jediní vyhráli všechny tři závody za sebou.

„Je riskantní zaměřit se před Tour nad Giro. Ale nechci si jednou vyčítat, že jsem se o růžový trikot nepokusil,“ prohlásil Froome, pro něhož by navíc výhra znamenala vstup do klubu cyklistů pyšnících se výhrami ze všech Grand Tour. Kromě již zmíněné dvojice tam patří ještě Anquetil, Gimondi, Contador a Nibali.

Letošní návrat do Itálie se údajně odehrál nejen proto, že před Tour je kvůli jejímu pozdějšímu startu dostatek času na zotavení, ale i kvůli finančnímu bonusu 1,4 miliónu eur od pořadatelů, když se pokusí zkompletovat vítězství z Grand Tour.

Současně Froome čelí nedůvěře, protože jeho kauza s pozitivním testem na salbutamol nebyla uzavřena. I proto mnoho jezdců a také prezident UCI Frooma žádali, aby start na Giru odvolal. Může se totiž stát prvním jezdcem po Albertu Contadorovi, který vyhraje tři Grand Tour v řadě, a současně prvním, jenž stejně jako Contador o titul přijde dodatečnou diskvalifikací... „Za sedm měsíců nebyl vynesen žádný verdikt. Pokud bude penalizován, mělo by se tak stát od okamžiku rozhodnutí, nikoliv zpětně,“ míní Mauro Vegni, ředitel Gira.

„Chápu frustraci mnohých lidí z nedostatku informací. Ale celý proces by měl zůstat důvěrný. Já jsem neporušil žádná pravidla. Neporušil jsem žádná pravidla a neprožil jsem kvůli celé kauze jedinou bezesnou noc. Očekvám v celém případě vítězství,“ uvedl Froome pro BBC. Jeho hlavní rival Tom Dumoulin má o startu britského cyklisty pochybnosti: „Kdybych byl v jeho situaci, nestartoval bych. Nevrhá to dobré světlo na cyklistiku.“

Froome dosud startoval na Giru dvakrát. V roce 2009 dokončil závod coby dvaatřicátý ještě jako jezdec týmu Barloworld, o rok později byl diskvalifikován za držení policejní motorky.

Výsledky britského cyklisty v letošní sezóně nebyly nijak oslnivé, ale teprve Giro bude skutečnou ukázkou formy největších adeptů na Maglia Rosa. Mezi největší soupeře budou nepochybně patřit obhájce triumfu Tom Dumoulin z Nizozemska (Sunweb), Francouz Thibaut Pinot (FDJ), Miguel Angel Lopez (Astana), domácí Fabio Aru (Emirates), Esteban Chaves (Mitchelton Scott) či Domenico Pozzovivo (Bahrajn Merida).

Na startu bude na základě nového pravidla o zúžení počtu závodníků v týmech z devíti na osm při Grand Tour 176 cyklistů, přičemž tři z Česka: Jan Hirt (Astana), Zdeněk Štybar (Quick Step Floors) a Roman Kreuziger (Mitchelton-Scott). Právě Kreuziger drží pátou příčkou z roku 2011 nejlepší český výsledek na Giru.

Letošní 101. ročník zahrnuje během 21 etap 3562,9 kilometru. Dvakrát je v itineráři časovka, osm etap nese označení horské, pět dílů je kopcovitých, zbytek je určený pro boj sprinterů.

Program cyklistického závodu Giro d’Italia:
4. května – 1. etapa: Jeruzalém–Jeruzalém, časovka jednotlivců 9,7 km
5. května – 2. etapa: Haifa (Izr.)–Tel Aviv, 167 km
6. května – 3. etapa: Beerševa (Izr.)–Eilat (Izr.), 229 km
7. května – volný den
8. května – 4. etapa: Catania–Caltagirone, 191 km
9. května – 5. etapa: Agrigento–Santa Ninfa, 152 km
10. května – 6. etapa: Caltanissetta–Etna, 163 km
11. května – 7. etapa: Pizzo–Praia a Mare, 159 km
12. května – 8. etapa: Praia a Mare–Montevergine, 208 km
13. května – 9. etapa: Pesco Sannita–Gran Sasso, 224 km
14. května – volný den
15. května – 10. etapa: Penne–Gualdo Tadino, 239 km
16. května – 11. etapa: Assisi–Osimo, 156 km
17. května – 12. etapa: Osimo–Imola, 213 km
18. května – 13. etapa: Ferrara–Nervesa della Battaglia, 180 km
19. května – 14. etapa: San Vito al Tagliamento–Monte Zoncolan, 181 km
20. května – 15. etapa: Tolmezzo–Sappada, 176 km
21. května – volný den
22. května – 16. etapa: Trento–Rovereto, časovka jednotlivců 34,5 km
23. května – 17. etapa: Riva del Garda–Iseo, 155 km
24. května – 18. etapa: Abbiategrasso–Prato Nevoso, 196 km
25. května – 19. etapa: Venaria Reale–Bardonecchia, 181 km
26. května – 20. etapa: Susa–Cervinia, 214 km
27. května – 21. etapa: Řím–Řím, 118 km

Reklama

Související témata: