Hlavní obsah

Groenewegen se po devítiměsíčním trestu vrátí k závodění na Giru

Nizozemský cyklista Dylan Groenewegen se po devítiměsíčním disciplinárním trestu za způsobení vážné kolize vrátí do pelotonu překvapivě na Giru d'Italia. Stáj Jumbo-Visma sprintera, který vloni v Polsku natlačil do bariéry krajana Fabia Jakobsena a zavinil jeho těžká zranění, do závodu Grand Tour nominovala na poslední chvíli.

Foto: Tomasz Markowski, ČTK/AP

Dylan Groenewegen (vlevo) se po trestu za způsobenou nehodu vrací zpět

Článek

Groenewegenovi vyprší distanc 7. května, Giro odstartuje v Turíně o den později. Původně se měl o restart kariéry pokusit v závodě Kolem Maďarska, nakonec ale v sestavě Jumbo-Vista pro slavný italský závod nahradí Chrise Harpera, který má problémy s okem.

"Připravili jsme pro něj pěkný program, který by mu umožnil návrat do pelotonu v ústraní. Kvůli pandemii koronaviru už byl ale odložen závod Kolem Norska a zatím není jasné, jestli další závody, které měl jet, zůstanou v kalendáři. Proto jsme zvolili větší jistotu, po devíti měsících bez závodění je naším cílem dostat Dylana zpátky," uvedl sportovní ředitel Jumbo-Visma Merijn Zeeman.

Čtyřiadvacetiletý Jakobsen, jenž vloni v létě při hrozivém karambolu ve sprintu v cílové rovince utrpěl mimo jiné vážná zranění hlavy, se k závodění vrátil po osmi měsících před dvěma týdny v etapovém závodě Kolem Turecka.

"S Fabiem jsem mluvil předtím, než odjel do Turecka, a bylo skvělé sledovat, jak se mu tam dařilo," řekl Groenewegen, jenž počítá se smíšenou odezvou na svůj návrat. "Dostal jsem řadu povzbudivých vzkazů, ale počítám i s negativními reakcemi. To se může stát," konstatoval cyklista, jenž po loňském incidentu dostával i výhrůžky smrtí.

"Moc se těším, až budu smět také zase závodit, a jsem rád, že se to stane na tak krásném závodě, jako je Giro," dodal.

Reklama

Související témata: