Hlavní obsah

Handicapovaný cyklista Ježek se pokusí o další světový rekord

PRAHA

Pořadatelé tradičního silničního závodu Praha - Karlovy Vary - Praha chystají další cyklistický závod. Na sobotu 19. prosince připravili cyklokros v pražské Stromovce. A další zajímavou akci plánují na únor, kdy se na dráze v Praze - Motole pokusí o překonání světového rekordu v hodinovce paralympionik Jiří Ježek.

Foto: Jan Kalenský

Český cyklista Jiří Ježek v časovce na paralympijských hrách - archivní foto

Článek

Handicapovaný cyklista Jiří Ježek má rád výzvy. Poté, co se v listopadu stal mistrem světa v dráhové cyklistice a světovým rekordmanem ve stíhacím závodu na  4km, by rád vylepšil i další světové maximum. A to v hodinovce!

Pořadatelé slavného silničního závodu Praha - Karlovy Vary - Praha chystají na pátek 5. února afterpárty. A právě na ní by se na dráze v pražském Motole měl úspěšný český paralympionik Jiří Ježek pokusit o překonání světového rekordu v hodinovce.

"K překonání světového rekordu už směřujeme veškerou přípravu. Jirka je na dráze třikrát týdně, zbytek tráví tréninkem na silnici," prozradil reprezentační kouč handicapovaných cyklistů Viktor Zapletal.

Světové maximum vytvořil v hodinovce v roce 2008 na dráze v Kodani britský paralympionik Darren Kenny, který ujel 42 kilometrů. "Věřím, že Jirka zajede na hranici 44/45 kilometrů. "Já osobně si myslím, že má ještě navíc. Ale když se mu povede těch 44 kilometrů, budeme náramně spokojeni," uzavřel Zapletal. K rekordu má Ježkovi pomoci i nové speciální kolo od firmy Duratec.

Předvánočního cyklokrosu se zúčastní i biker Kulhavý

Kromě již zmíněné afterpárty spojené s pokusem o překonání světového rekordu organizátoři připravili také předvánoční cyklistický závod. V sobotu 19. prosince se v pražské Stromovce pojede 1. ročník cyklokrosu - O pohár starosty Prahy 7. "Chceme založit novou tradici výjimečného cyklokrosu v pražské Stromovce," uvedl na úterní tiskové konferenci ředitel závodu Lubor Tesař.

"Závod je zároveň vypsán i jako Český pohár Masters," prozradil dále Tesař, který věří, že diváky přiláká i atraktivní trať. "Na okruhu o délce 2 800 metrů bude hned několik zajímavých překážek," dodal Tesař. Akce začne v 10 hodin, nejdříve proběhnou závody ve všech věkových kategoriích. Vyvrcholením pak bude ve 14 hodin závod kategorie Elite, v níž přislíbil účast i Jaroslav Kulhavý, juniorský mistr světa a Evropy.

Reklama