Hlavní obsah

Handicapovaný cyklista Stark má tři medaile z Panamerických her

PRAHA

Tělesně postižený cyklista Michal Stark získal o víkendu tři medaile na ParaPanamerických hrách a potvrdil, že má v letošní sezóně dobrou formu. Starka přitom Komise handicapovaných cyklistů při Českém svazu cyklistiky nenominovala na letošní mistrovství světa handicapovaných cyklistů v Bordeaux, kde se sešla podobná konkurence jako při víkendových závodech v Santiagu de Cali v Kolumbii.

Foto: ČSTPS/Luděk Šipla

Cyklista Michal Stark ve stíhacím závodě - ilustrační fotografie

Článek

Stark, cyklista kategorie LC3 s nadkolenní amputací, byl v Kolumbii druhý v silniční časovce, druhý v silničním závodu a třetí ve stíhacím závodu na dráze. V závodu na kilometr s pevným startem navíc obsadil páté místo. "Závody se jely ve skvělé atmosféře, kterou jsem již dlouho nezažil. Bronz ve stíhačce se mi podařilo urvat až v poledních čtyřech kolech," řekl dnes ČTK Stark.

Při silniční časovce dokonce v závěru utrhl pedál. "Takže jsem zlato prohrál o 15 sekund," litoval. "Vzhledem k tomu, že mám již po sezóně a celý rok jsem se připravoval na MS, kam jsem nemohl odjet, je celkový výsledek víc než skvělý," dodal cyklista.

Na světový šampionát ale nejel, podle trenéra reprezentace handicapovaných cyklistů Viktora Zapletala kvůli tomu, že nesplnil nominační kritéria. Vedení Českého svazu tělesně postižených sportovců (ČSTPS), jehož je Stark členem, se ale domnívá, že za vším stojí letitý sport s Českým paralympijským výborem (ČPV).

ČSTPS se pře už několik let s vedením Českého paralympijského výboru, zda je jeho členem. V ČPV mezitím vznikla nová organizace podobného charakteru s názvem Česká asociace tělesně handicapovaných sportovců (ČATHS). Do ní někteří sportovci z ČSTPS přestoupili, většina však zůstala ve své původní organizaci. Předsedou Komise handicapovaných cyklistů při Českém svazu cyklistiky je zároveň výkonný předseda ČPV František Janouch.

Reklama