Hlavní obsah

Hirt se v Emirátech držel s nejlepšími vrchaři, 4. etapu vyhrál Pogačar a vede

Český cyklista Jan Hirt dojel devátý ve čtvrté etapě závodu Kolem Spojených arabských emirátů. V závěrečném stoupání na horu Džabal Bil Ajs zaostal ve skupince o tři sekundy za vítězným triem vedeným obhájcem loňského celkového prvenství Tadejem Pogačarem. Dvojnásobný úřadující šampion Tour de France se díky triumfu ujal vedení v průběžném pořadí.

Foto: Fabio Ferrari, ČTK/AP

Tadej Pogačar si drží průběžné vedení

Článek

Hirt, který v minulém týdnu ovládl etapový závod Kolem Ománu, se posunul na 17. příčku celkové klasifikace. Na Slovince Pogačara ztrácí necelou minutu.

Kromě českého cyklisty udržel krok s nejlepšími vrchaři v etapě dlouhé 181 kilometrů a zakončené stoupáním do výšky 1500 metrů nad mořem také Ital Filippo Ganna. Mistr světa v časovce, který v úterý ve své parádní disciplíně na devítikilometrové trati skončil druhý za Švýcarem Stefanem Bisseggerem, dnes dojel jedenáctý a udržel průběžné druhé místo. Za Pogačarem má Ganna dvousekundový odstup.

Třetí je Rus Alexandr Vlasov, vítěz nedávného etapového závodu Kolem Valencie má manko devět sekund. Bissegger nabral na vítězného Pogačara pětiminutovou ztrátu.

"Paráda. S týmem jsme to výborně zvládli. V závěrečném stoupání jsme byli hodně silní, jelo se tam rychle, útočilo se ze všech stran a tým odvedl vynikající práci. Dovedli mě až k finiši a já dělal, co mohl," řekl Pogačar, který za sebou v závěru nechal Brita Adama Yatese a Vlasova.

Minulou sezonu zakončil vítězstvím v závodě Kolem Lombardie a nyní vyhrál hned při prvním startu v letošním roce. "Mám radost, že se tu povedlo začít vítězstvím a vedu. Teď se zaměříme na dvě rovinaté etapy a pak se uvidí, co se bude dít v poslední den," uvedl slovinský cyklista.

Cyklistický etapový závod Kolem SAE (WorldTour) - 4. etapa (181 km):
1. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates) 4:49:24
2. A. Yates (Brit./Ineos Grenadiers)
3. Vlasov (Rus./Bora-hansgrohe) všichni stejný čas
4. Guerreiro (Portug./EF Education-EasyPost)
5. Howson (Austr./BikeExchange-Jayco)
6. Bardet (Fr./DSM)
...9. Hirt (ČR/Intermarché-Wanty-Gobert) všichni -3
43. M. Vacek
49. Kukrle (oba ČR/Gazprom-RusVelo) oba -5:04.
Průběžné pořadí:
1. Pogačar 14:02:34
2. Ganna (It./Ineos Grenadiers) -2
3. Vlasov -13
4. A. Yates -15
5. Powless (USA/EF Education-EasyPost) -23
6. Almeida (Portug./SAE Team Emirates) -28
...17. Hirt -56
46. M. Vacek -5:47
47. Kukrle -5:50.

Reklama