Hlavní obsah

Hvězda pelotonu pod palbou. Jednou budeš litovat!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drsná, poznamenaná deštěm, zimou i blátem. A také absolutní dominancí dvojice jezdců stáje Jumbo-Visma. To byla nedělní cyklistická klasika Gent-Wevelgem, která se na flanderských polích jela už po pětaosmdesáté. Gesto Wouta Van Aerta, který po 260 kilometrech na cílové pásce daroval triumf Christophu Laportovi, ale přivolalo bouři nevole a kritiky na belgickou hvězdu pelotonu.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Christophe Laporte (vpravo) a Wout Van Aert triumfálně přijíždějí do cíle klasického závodu Gent-Wevelgem.

Článek

Van Aert se společně s Laportem, podobně jako loni na klasice E3, odtrhl od zbytku pelotonu padesát kilometrů před cílem na kostkách na jednom z ikonických stoupání na Kemmelberg a konkurenční týmy na rozdíl od předchozích pokusů nedokázaly únik zlikvidovat. Náskok černožlutého dua postupně narostl na dvě minuty a zbytek startovního pole se musel spokojit jen se soubojem o třetí místo.

Na špici pak jednoznačně čerstvěji působil Van Aert, v cílové rovince ale přišlo ze strany belgického všeuměla, který v pátek obhájil triumf v Harelbeke, parťácké gesto a Laporte dostal na pásce přednost. A zatímco v cílovém prostoru svému týmovému kolegovi srdečně děkoval, řada osobností cyklistického světa nad činem Van Aerta kroutila hlavou.

„Bylo to jeho rozhodnutí, osobně bych ale nic takového neudělal," nechápal gesto svého krajana hvězdný Eddy Merckx. „Wout byl jasně nejlepší, to bylo vidět na Kemmelu. A po triumfu v Harelbeke mohl mít tuto neděli šanci zaútočit při závodu Kolem Flander na historické trojvítězství," podivovala se ikona pelotonu 60. a 70. let v rozhovoru pro belgický web Sporza.

Podobně situaci viděl i další hvězdný Belgičan Tom Boonen. „Na jednu stranu tomu rozumím, také jsem pomáhal parťákům k vítězství. Wout toho ale může litovat. Sice to pomůže týmovému marketingu, pojede pro něj ale Christophe i Kolem Flander nebo na Roubaix? Já tam garanci nevidím," připomněl vyhlášený spurtér blíží se královnu klasik.

„Možná si sám neuvědomil, co dal všanc. Vítězství je v trapu a za patnáct let ho to možná bude pěkně štvát. Nikdy jsem tuhle možnost neměl, ale prostě bych to neudělal. Dělá podobná gesta Pogačar?" přidal další z hvězdných Belgičanů, proslulý flanderský lev Johan Museeuw pro VTM news.

Foto: Geert Vanden Wijngaert, ČTK/AP

Bujaré veselí na pódiu ve Wevelgemu. Uprostřed vítěz závodu Christophe Laporte, vlevo druhý Wout Van Aert a vpravo třetí Sep Vanmarcke.

Sám Van Aert kritiku nechápal. „Všichni vidí jen výsledky závodu, ale Christophe je můj dobrý kamarád. Jsme spolu na silnici celý rok, sdílíme společně odloučení od rodin. Když nastane taková situace, přišlo by mi divné, abychom spurtovali jeden proti druhému. Je důležité si uvědomit, že není možné dosáhnout vítězství sám. A den, jako byl tenhle, mi udělá možná ještě větší radost, než když slavím výhru sám," poznamenal na tiskové konferenci ve Wevelgemu.

Po pátečním triumfu v Harelbeke a nedělní spanilé jízdě na flanderských polích navíc půjde možná nejlepší cyklista současnosti s plným sebevědomím v neděli i na start druhého Monumentu letošní sezony. „V pátek jsme viděli to nejlepší z Van Aerta. A to zdaleka nemluvím o fyzické formě, ale také jak zvládl závod mentálně," připomněl Boonen epický souboj, v němž Van Aert nechal ve spurtu za zády hvězdné rivaly Mathieu van der Poela z Nizozemska a Slovince Tadeje Pogačara.

Reklama

Související témata:
Tom Boonen