Hlavní obsah

Hvězdný cyklista Mark Cavendish míří do Prostějova

Prostějov

Na hvězdného Marka Cavendishe (29) z belgického týmu Etixx-Quick Step se mohou v srpnu těšit v Prostějově. Brit, který patří k největším světovým superstar silniční cyklistiky současnosti, by tam měl startovat na letošním ročníku Grand Prix Prostějov - Memoriálu Otmara Malečka. Právu to řekl Ondřej Šrámek z SKC Tufo Prostějov.

Foto: Profimedia.cz

Hvězdný cyklista Mark Cavendish z týmu Etiix-Quicfk-Step.

Článek

Na právě skončených šestidenních závodech v Berlíně se na tom podle něj dohodli český kouč v rakouských barvách Jiří Mikšík, trenér britských dráhařů Heiko Salzwedel a ředitel prostějovského mítinku Michal Mráček, jenž byl v Berlíně jako trenér s cyklisty z Prostějova.

„Salzwedel oslovil Mikšíka, zda-li neví o nějakých závodech, které by se konaly v době od 1. srpna do 15. září ve Vídni. Žádné tam však nebudou, a tak mu Mikšík nabídl alternativu v Prostějově, kde se bude závodit 27. až 28. srpna, a plácli si. Pokud se tedy nic nepředvídaného nestane, Cavendish - vítěz mimo jiné 25 etap na Tour de France a 15 na itaském Giru - bude u nás startovat," vysvětlil Šrámek.

Rodák z ostrova Man je sice nyní považován za ortodoxního silničáře, sprintera, ale už má i dva tituly mistra světa z dráhy. Ty získal v disciplíně madison v letech 2005 a 2008, a to s Robertem Haylesem a Bradleym Wigginsem. Rád by se ale na dráze prosadil i na olympiádě, kde se o to marně pokoušel, také s Wigginsem, v roce 2008 v Pekingu.

„Jako dráhař se chce vrátit na olympiádu v Riu. Skladba dráhových olympijských disciplín se však oproti Pekingu výrazně změnila, madison byl z programu vyřazen, a tak největší šancí pro Cavendishe je nominovat se do omnia. Cesta je ale složitá. Musí posbírat body do ratingu UCI, pomocí nich se kvalifikovat na Světové poháry a poté i na světový šampionát, odkud vede cesta na olympiádu. A nějaké body může získat u nás," dodal Šrámek.

Reklama

Související témata: