Hlavní obsah

Ital Aru vybojoval na Vueltě první velký titul. Do historie se zapsal i Australan z Beskyd

Madrid

Cyklistickou Vueltu vyhrál italský cyklista Fabio Aru z týmu Astana a získal první triumf na Grand Tour v kariéře. Druhý skončil s odstupem 57 sekund Španěl Joaquím Rodríguez, třetí místo v celkovém pořadí patří Rafalu Majkovi z Polska. Poslední etapu s cílem v Madridu ovládl ve spurtu Němec John Degenkolb. Do cyklistické historie se zapsal také Australan Adam Hansen, který žije v Beskydech ...

Foto: Francisco Seco, ČTK/AP

Fabio Aru z Itálie (uprostřed) jásá s týmovými kolegy po triumfu na Vueltě.

Článek
Fotogalerie

O Aruově celkovém triumfu se rozhodlo v sobotu, kdy sesadil z čela Nizozemce Toma Dumoulina. Do cíle závěrečné etapy pětadvacetiletý Ital přijel v doprovodu kolegů z týmu Astana s dvacetisekundovým odstupem na početnou vedoucí skupinu, ale na jeho prvenství to nemohlo nic změnit.

Po druhém místě z letošního Gira d'Italia poprvé na třítýdenním závodě vystoupil na nejvyšší stupeň. Loni byl třetí na Giru a pátý na Vueltě. Dnes se stal nejmladším vítězem Vuelty od triumfu Španěla Melciora Mauriho v roce 1991 a potvrdil pověst jednoho z největších cyklistických talentů současnosti.

Aru přitom nebyl na začátku Vuelty lídrem Astany. Do této pozice se dostal po 2. etapě, kdy byl vítěz závodu z roku 2010 Vincenzo Nibali diskvalifikován za to, že se příliš dlouho držel týmového vozidla. Aru dnes znovu poděkoval stájovým kolegům, kteří měli na jeho úspěchu velký podíl. "Tohle mě motivuje k tomu, abych se zlepšoval, abych trénoval, abych zasvětil svůj život jen cyklistice. Protože pokud chcete dosáhnout takových výsledků, tak musíte přinášet oběti," uvedl.

Připomněl, že čelí konkurenci mnoha mladých cyklistů narozených v 90. letech. "(Tom) Dumoulin na této Vueltě ukázal, že je velký šampion. Ale jsou tam i další jako například (Thibaut) Pinot. Je to skvělá generace," prohlásil.

Padl letitý rekord

Do cyklistické historie se zapsal Hansen, Australan, který žije v Beskydech. Dokončil třináctou Grand Tour za sebou, čímž překonal 57 let starý rekord Španěla Bernarda Ruize. Čtyřiatřicetiletý cyklista od Vuelty 2011 absolvoval čtyři roky za sebou Giro d'Italia, Tour de France i Vueltu. "Po každé Grand Tour o tom rekordu mluvilo čím dál více lidí. Nestala se z toho posedlost, ale samozřejmě jsem hrdý, že jsem ho překonal," uvedl Hansen na webu svého týmu Lotto-Soudal. V celkovém pořadí byl klasifikován na 55. příčce. Nechce, aby byl rekordní zápis tím posledním. "Jestli budu pokračovat v závodění na Grand Tours? Dokud nespadnu z kola," poznamenal.

O triumf v závěrečné etapě, která měřila necelých sto kilometrů, se utkali spurtéři. Nejrychlejší byl Němec Degenkolb, který za sebou nechal Nizozemce Dannyho van Poppela a Belgičana Jeana-Pierra Druckera.

Cyklistický závod Vuelta - 21. etapa Alcalá de Henares - Madrid (98,8 km):
1. Degenkolb (Něm./Giant-Alpecin) 2:34:13
2. Van Poppel (Niz./Trek)
3. Drucker (Belg./BMC)
4. Impey (JAR/Orica GreenEdge)
5. Van Der Sande (Belg./Lotto Soudal)
6. Richeze (Arg./Lampre-Merida)
7. Maes (Belg./Etixx-Quick Step)
8. Sbaragli (It./MTN-Qhubeka)
9. Reza (Fr./FDJ)
10. Van Asbroeck (Niz./LottoNL-Jumbo) všichni stejný čas
Konečné pořadí:
1. Aru (It./Astana) 85:36:13
2. Rodríguez (Šp./Kaťuša) -57
3. Majka (Pol./Tinkoff-Saxo) -1:09
4. Quintana (Kol./Movistar) -1:42
5. Chaves (Kol./Orica-GreenEdge) -3:10
6. Dumoulin (Niz./Giant-Alpecin) -3:46
7. Valverde (Šp./Movistar) -6:47
8. Nieve (Šp./Sky) -7:06
9. Moreno (Šp./Kaťuša) -7:12
10. Meintjes (JAR/MTN-Qhubeka) -10:26

Reklama