Hlavní obsah

Kreuziger: Hlavní cíl je Giro, chci se tam rvát o stupně vítězů

Etapovým závodem Kolem Algarve v Portugalsku, který ještě nikdy nejel, vstoupí ve středu do sezóny cyklista Roman Kreuziger, nová posila stáje Astana. „Na začátek si nedávám nějaké konkrétní cíle, i když se cítím daleko lépe než touto dobou před rokem,“ tvrdí.

Foto: Sport.cz

Roman Kreuziger (vpravo) se s největší hvězdou Astany Kazachem Vinokurovem sejde až na březnovém závodě Paříž-Nice.

Článek

Na co si v Portugalsku troufáte?

V první řadě je to pro mě příprava na březnový závod Paříž– Nice, který považuji za první vrchol sezóny. Teď si chci spíš otestovat, jak na tom jsem. Rád bych se zaměřil na závěrečnou časovku, možná i některou z etap, ale nechci dopředu tvrdit, že to jedu celkově vyhrát. Je to první závod v novém dresu a rád bych se ukázal v dobrém světle.

Jste jednoznačným lídrem a zbylých sedm stájových kolegů vám bude pomáhat?

Tak to není, zatím jsme to moc neřešili. Myslím si, že tam posíláme dobrý tým. Třeba Australan Davis má slušnou formu, určitě by se mohl prosadit ve sprintu některé z etap. Ostatní kluci budou mít dost volnosti a dostanou šanci, aby něco zkusili.

Máte za sebou náročné soustředění na Sicílii. Jaké bylo projíždění jedné z klíčových etap letošního Gira na Etnu?

Je určitě dobře, že jsme to jeli, mám ji uloženou v paměti. Myslím si, že to spousta lidí může podcenit. Na Etnu se jede dvakrát, pokaždé z jiné strany. Každý ten kopec má přes 25 kilometrů. Když jsme přijeli na hotel, který je v cíli etapy, měli jsme nastoupáno skoro 4000 metrů. A to jsme tu etapu neprojížděli úplně celou, protože na začátku je 30 kilometrů podle moře po rovině.

Už vzhlížíte k letošnímu Giru d’Italia?

Je to pro mě hlavní cíl sezóny. Uvidíme, jak na tom v květnu budu, ale určitě tam chci bojovat o stupně vítězů.

A o vítězství?

Když člověk říká, že myslí na bednu, tak tajně doufá i v to, že se pokusí vyhrát. Takové ambice bude mít víc lidí, ale já doufám, že můžu být hodně vysoko. Astana chce Giro vyhrát, to už oznámili. Tým má velké cíle a já taky.

Reklama

Související témata: