Hlavní obsah

Kulhavý o zasnoubení a kilech navíc: Ještě pár oslav a můžu škrtnout sezónu

Praha

Exhibiční závod v Mexiku a pak konec. Už jen desítky hodin dělí dvojnásobného olympijského medailistu ze závodů horských kol Jaroslava Kulhavého od vytouženého volna. Doufá, že do té doby vyřeší i nový kontrakt, aby měl klidnou dovolenou. „Chci mít jasno během týdne,“ říká biker, který ke zlaté medaili z Londýna 2012 přidal letos v Riu stříbro.

Foto: Michal Červený

Biker Jaroslav Kulhavý se snoubenkou Denisou.

Článek
Fotogalerie

Jaká je aktuální situace kolem vašeho příštího angažmá?

Řada týmů je v problémech, protože prodeje stagnovaly a se sponzorováním je to teď složitější. I proto se jednání táhnou. Prioritně řešíme Specialized, za který jsem jezdil teď, ale ve hře jsou ještě další dva týmy.

Minulý víkend jste jel závod ve Francii, ještě vás čeká maratón v Mexiku. Jaký byl vůbec váš program po olympijských hrách?

Převažoval čas, kdy jsem se nedostal na kolo a řešil jiné aktivity. Bylo nemožné to skloubit s tréninkem. Týden po olympiádě byl extrémně náročný, naspal jsem dohromady asi to, co jinak za dva dny. Ale člověk na to pak rád vzpomíná. Absolvoval jsem spoustu oslav, pak dvě svatby v jeden den, návštěvu u prezidenta, premiéra a ministrů. Nechyběly ani sponzorské akce. Každý partner chce využít potenciál medailisty. Už se těším, až budu moct jen trénovat a nebudu každý den sedět čtyři hodiny v autě a přejíždět napříč republikou.

Máte za sebou i menší chirurgický zákrok.

Naskytl se mi vhodný termín na vytažení šroubů z ruky, kterou jsem si zlomil na začátku roku při závodech na Kypru. Dělá se to v celkové anestezii a já nechtěl zákrok nechávat na zimu, kdyby se vyskytla nějaká komplikace při rekonvalescenci. Věděl jsem, že tréninky po olympiádě stejně můžu škrtnout. Proto jsem to vzal z jedné vody načisto.

Proběhlo všechno bez problémů? Ruku můžete zatěžovat stoprocentně?

Jsem zdravý, jen jsem od olympiády přibral šest kilo... Ruka je v pohodě, hendikep ve sjezdech je pryč. Cítím se dobře. Všechno je nachystané na další čtyři roky. Chci si ještě odpočinout psychicky i fyzicky. I proto zatím neznám program příštího roku. Možná začnu závodit později nebo zvolím volnější rozjezd a nebudu honit výsledky hned od prvních závodů.

Krátce po olympiádě jste se stihl i zasnoubit. Bylo to spontánní rozhodnutí?

Všechno jsem vymyslel po olympijském závodě, koupil letenky a vlastně jsem jenom v Praze přestoupil z letadla do letadla a zamířil do Barcelony. Myslím, že se to povedlo, pro mě i partnerku Denisu to bylo příjemné.

Už máte naplánovanou i svatbu?

Je to jeden z dlouhodobějších plánů. Až se všechno trochu uklidní, tak si sedneme a pokusíme se najít nějaký termín. Zatím jsme zjistili jen to, že všechno, co jsme chtěli, už je rezervované. Ať jde o fotografa, nebo místo. Pro mě je složité, když chce někdo rok dopředu datum, zatímco já vím, co bude maximálně za čtrnáct dnů.

Nárůst váhy vás s ohledem na konec sezóny netrápí?

Kdybych měl ještě chvíli pokračovat v oslavách, tak bych příští sezónu mohl škrtnout, protože bych přibral tak patnáct kilo. Sice ještě příležitostně nějaká menší párty proběhne, ale už jsem se musel kousnout, protože mi bylo malé oblečení a nechtěl jsem si kupovat nic nového. Doufám, že těch šest kilo je strop. Pokud bude nějaká kratší dovolená, tak mám v plánu, že bude aktivní.

Takže si od kola neodpočinete?

Určitě na něj nesednu, ale zařadím jiný sport. Už po olympiádě jsem si dovolil luxus v podobě tří týdnů, které neměly s tréninkovým plánem nic společného. Kdybych to opakoval v listopadu, byl by návrat hodně náročný. Taky budu chtít určitě promyslet, kam posunout dětské závody, které organizuju. Prostě zapracovat i na těch dlouhodobějších plánech. Jenže v posledních týdnech toho bylo tolik, že jsem sotva stíhal aktuální věci a nic dalšího nezvládal.

Jak rychle se dostanete na závodní váhu?

Potřebuju shodit polovinu, zbytek až během posledního měsíce před největšími závody. Ale je pravda, že získat závodní váhu je pro mě boj během celé kariéry.

Reklama