Hlavní obsah

Medaile na třetí pokus? Trénink v amerických horách má zajistit oslavu až do ranních hodin

Nové Město na Moravě

Zklamání z cyklokrosového mistrovství světa v Táboře před osmnácti měsíci bylo tak velké, že Kateřina Nash uvažovala o ukončení reprezentační kariéry. Ale vidina šampionátu horských kol v rodné zemi v součtu s olympijskými hrami v Riu ji přiměla rozhodnutí změnit. V sobotu tak rodačka z Prachatic, žijící v Americe, bude bojovat na v Novém Městě na Moravě o medaili v cross country.

Foto: Michal Červený

Česká reprezentantka Kateřina Nash při tréninku na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě.

Článek

Přiblížíte vaši přípravu na mistrovství světa horských kol v Novém Městě na Moravě?

Po světovém poháru ve Francii v závěru května jsem se vrátila do USA. Trénovala jsem v horách, vše šlo perfektně. Hodně jsem závodila, žádné intervalové individuální tréninky. Pak jsem absolvovala maratón na padesát mil, který jsem vyhrála.

Do Česka jste přiletěla minulý čtvrtek. Jde o dostatečný čas na aklimatizaci?

Rozhodně. Byla jsem u rodičů na jihu Čech, hodně času jsem trávila na chalupě v Záblatí asi patnáct kilometrů od Prachatic. Trénovala jsem a také hodně relaxovala, protože domácí mistrovství je náročné fyzicky i psychicky. Každý divák se chce pozdravit, vyfotit... Je to skvělá součást, ale někdy i trochu unavující. Proto je důležité být hlavně svěží a odpočinutá.

Absolvovala jste dvě mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře. Jste připravená na tlak spojený s domácím šampionátem?

Byla jsem v Táboře před šesti roky čtvrtá a minulý rok pátá, takže jsem tu roli docela splnila, i když to nevyšlo na medaili, což byla škoda. Každý by pochopitelně rád odjel domů s medailí, ale adeptů je hrozně moc. Mně to nevyšlo o kousíček, ale takový je sportovní život.

V Táboře jste snila o medailovém zisku. Je vzpomínka na cyklokrosové šampionáty před českým publikem demotivující?

Spíš mi to dodává sílu a morálku do dalších závodů. Plánovat si mohu, co chci, ale vyhrát medaili je ohromně těžký.

Věříte, že na třetí pokus bude domácí mistrovství světa s medailovou tečkou?

Chci mít hlavně dobrý závod. Šanci určitě mám. Ale světová špička na horských kolech je ještě vyrovnanější, než v cyklokrosu. Bude to ještě složitější. Nicméně šanci mám. Desítka je reálná. A pokud vyjde medaile, budu slavit až do rána.

Případnou oslavu stupňů vítězů už máte tedy naplánovanou?

Já toho vždy napovídám... Moc dlouho slavit nevydržím. Řeknu, že jdeme na pivo, a pak mám po dvou hotovo. A stejně bych to nemohla přehánět, protože už o dalším víkendu pokračuje světový pohár, a pak přijde na řadu olympiáda.

Bylo hodně složité skloubit přípravu na šampionát a následné olympijské hry v Riu?

Minulý rok jsem mistrovství světa horských kol vynechala, ale Nové Město na Moravě mi nedalo... Já nejsem závodnice, která si vybere jeden nebo dva podniky za rok. Chci zajet co nejlépe na každém závodě. Mistrovství světa i olympiáda vyžaduje přeci jen více úsilí, jsou určitě více stresující, ale já si to užívám.

Reklama

Související témata: