Hlavní obsah

Merckx zkritizoval Van der Poela za odstoupení z Tour de France kvůli olympiádě

Brusel/Praha

Legendární Eddy Merckx zkritizoval Mathieua van der Poela za odstoupení z Tour de France. Šestadvacetiletý nizozemský cyklista jel šest dní ve žlutém trikotu, po první horské etapě ale peloton opustil kvůli přípravě na start na olympiádě.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Mathieu van der Poel.

Článek

"Já bych to nikdy neudělal. Přece nejedete na závod s vědomím, že předčasně odstoupíte," řekl Merckx serveru Sporza. "Měl si přípravu na olympiádu naplánovat jinak. Tohle není pro cyklistiku dobré," přidal šestasedmdesátiletý Belgičan.

Van der Poel se do žlutého trikotu oblékl po vítězství ve druhé etapě. Po osmé etapě a první horské ale vnuk slavného Raymonda Poulidora podle plánu odstoupil, aby se mohl připravovat na start mezi bikery na hrách v Tokiu.

"Sezonu si plánuje sám, nikdo ho přece nenutí jet všechny závody," prohlásil Merckx, majitel rekordních jedenácti celkových triumfů na závodech Grand Tour. Pětkrát vyhrál Tour i Giro a jeden úspěch přidal na Vueltě.

Na Tour také vyhrál rekordních 34 etap a jeho maximum na probíhajícím ročníku může překonat Mark Cavendish. Britský cyklista zatím vyhrál tři etapy a od Merckxe na první příčce historického pořadí ho dělí jediný triumf.

Reklama

Související témata: