Hlavní obsah

Nečekané jméno ve hře o Tokio! Splní si Sáblíková v Japonsku sen o medaili z letních her?

Praha

Bylo to jako loupež století. Dřela, aby se kvalifikovala na letní olympijské hry. Trojnásobná olympijská šampionka v rychlobruslení Martina Sáblíková snila o startu v silničním závodě pod pěti kruhy v Riu 2016. Chyba svazových úředníků ji tehdy o účast připravila. Nyní se však pro šestinásobnou olympijskou medailistku rýsuje nečekaná satisfakce. Čtyřiatřicetiletá šampionka je totiž mezi adeptkami na letenku do Tokia!

Foto: archiv Sport Invest

Martina Sáblíková a Nikola Zdráhalová před tréninkem na silničním kole.

Článek

Sáblíková se na letní cyklistickou sezonu nijak speciálně nekoncentrovala. Po rychlobruslařských bitvách si dopřála volno a v rámci tréninku polykala tradiční porce kilometrů v sedle kola.

Od traumatizujícího zážitku spojeného s neúčastí v Riu nechtěla o cyklistických závodech na silnici ani slyšet. A když si loňské léto zpestřila drsným Bikamaratonem Drásal, slavila triumf.

Po pěti letech se však nechala přece jen přesvědčit a z tréninku nastoupila do závodu Českého poháru. V členitém okolí Mladé Vožice na Táborsku neměla konkurenci, soupeřky naprosto zdrtila. Druhá z českých závodnic finišovala její rychlobruslařská parťačka Nikola Zdráhalová, třetí z domácích pak dojela Jarmila Machačová se ztrátou devíti minut. Následně hostil druhý díl seriálu Starý Jičín, a přestože se jelo na rovinaté trati, Sáblíková ve spurtu vyhrála.

Fantastickou výkonností, kterou naznačila už triumfem v  eŠkoda mistrovství České republiky, si řekla o pozornost reprezentačního trenéra Tomáše Konečného. Ten účast Sáblíkové v Tokiu nevyloučil. V Tokiu navíc trať nebude nahrávat závodnicím spoléhajícím na spurt.

Jediné místo pro olympijský závod v Tokiu vybojovala Nikola Nosková, jenže aktuálně je její forma značně nepřesvědčivá. Ve hře tak figuruje Tereza Neumanová jezdící za španělský tým Burgos Alimenta a právě Sáblíková.

Definitivní rozhodnutí by mělo padnout po nadcházejícím republikovém šampionátu, který startuje ve čtvrtek časovkou. Reprezentační trenér Tomáš Konečný chce počkat na výkony v Bánovcích nad Bebravou. Ovšem podle zákulisních informací nebude v případě žen klíčové umístění při závodě organizovaném slovenským svazem, protože trať šampionátu je rovinatá.

Sáblíková aktuálně ladí formu na soustředění v Livignu před rychlobřuslařskou sezonou, jejímž vrcholem budou olympijské hry v Pekingu. V italských kopcích dře v sedle kola. Nicméně ve startovní listině mistrovství republiky figuruje. Zastupující agentura Sport Invest i samotná závodnice odmítly koketování s účastí v Tokiu komentovat. S ohledem na výkonnost je však velice pravděpodobné, že v Japonsku pojede právě Sáblíková!

Reklama

Související témata: