Hlavní obsah

Nepatří mezi legendy, řekl Hinault o Froomeovi

Brusel

Bývalý cyklistický šampión Bernard Hinault ostře zkritizoval čerstvého vítěze Gira d'Italia Chrise Froomea kvůli jeho nedořešenému dopingovému případu. Britský cyklista měl pozitivní test na loňské Vueltě, zatím však nebyl nijak potrestán a šanci startovat na Giru proměnil v celkový triumf.

Foto: Alessandro Garofalo, Reuters

Chris Froome s trofejí pro vítěze Gira.

Článek

Třiašedesátiletý Francouz Hinault vyhrál Giro třikrát, pětkrát Tour de France a dvakrát Vueltu. V letech 1982 a 1983 ovládl všechny tři Grand Tours za sebou, což před ním dokázal jen legendární Belgičan Eddy Merckx a po něm už pouze před pár dny Froome. "Nepatří na tento seznam. Nepatří mezi legendy. Protože jaký obraz dává cyklistice?" prohlásil Hinault v rozhovoru pro belgický list Het Laatse Nieuws.

Froomeovi hrozí trest za překročení povoleného množství léku na astma. UCI případ stále vyšetřuje. "Měl pozitivní test na Vueltě. Musel být přeci suspendován a na Giru vůbec neměl startovat. Jakým právem má tolik času na to, aby se ospravedlnil? Je to proto, že jeho tým Sky má tolik peněz?" ptá se Hinault.

Že se případ dál potáhne a Froome se bude moci postavit 7. července i na start Tour de France, jej znepokojuje ještě víc. "To by byl opravdu skandál," řekl cyklista, jenž dominoval světovému pelotonu na závodech velké trojky v letech 1978 až 1985.

Reklama

Související témata: