Hlavní obsah

Nevídané! Rozhodčí vyloučili polovinu závodníků, napařili jim i pokuty

Schoten/Praha

Přejezd, blikající červená světla, spouštějící se závory a diskvalifikace hned pětatřiceti závodníků. Tak vypadal středeční 106. ročník cyklistické klasiky Scheldeprijs v Belgii, ve které si pro vítězství dojel Nizozemec Fabio Jakobsen ze stáje Quick-Step Floors. Ta si v této sezóně připsala už čtyřiadvacáté vítězství.

Foto: Virginia Mayo, ČTK/AP

Nizozemský cyklista Fabio Jakobsen ze stáje Quick-Step (vpravo) míří do cíle závodu Scheldeprijs v belgickém Schotenu.

Článek

Belgická stáj Quick-Step Floors letos zatím kraluje cyklistickému světu a stejně tomu tak bylo i při jednodenním závodě Scheldeprijs v Belgii, kde vyhrál jednadvacetiletý Fabio Jakobsen. Ještě větší debatu než fakt, že Quick-Step Floors zase slaví triumf, ale vyvolala diskvalifikace pětatřiceti jezdců.

Ti byli potrestáni za to, že přejížděli železniční trať v době, kdy blikala červená světla a začaly se spouštět závory. Komisaři pak skupinu diskvalifikovaných závodníků naháněli na motorkách a v autech. Někdo ujížděl dál, někteří uposlechli, ale řada z cyklistů se s rozhodčími začala kvůli verdiktu hádat.

Mezi potrestanými byli i velcí favorité závodu Dylan Groenewegen z týmu LotooNJ-Jumbo a Arnaud Démare ze stáje Groupama-FDJ. „Absolutně nesouhlasím s rozhodnutím rozhodčích,“ napsal na sociální sítě Démare. Při přejíždění tratě jsme nemohli tušit, že najednou začnou svítit červená světla,“ dodal bývalý mistr světa do třiadvaceti let.

„Souhlasím s Démarem. Je nemožné jen tak zastavit, když jedete rychlostí šedesát kilometrů za hodinu,“ obhajoval sebe i další Hugo Houle z Astany. „Hovořil jsem s rozhodčími a řekl jim, že i první skupina přejela koleje, kdy už začala blikat červená světla. Oni mi řekli, že to neviděli. To byl jejich argument,“ zlobil se Groenewegen. „Štve mě, že komisaři neaplikují pravidla na každého stejně,“ uzavřel Groenewegen. Kromě diskvalifikace, obdrželi jezdci také pokutu sto švýcarských franků.

Reklama

Související témata: