Hlavní obsah

Nevídaný souboj dvojčat! Výhru a žlutý trikot bere Adam Yates, dva lídři na zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Tak tohle byl parádní úvod 110. ročníku Tour de France! První etapa startující i končící ve španělském Bilbau nabídla souboj jezdců na celkové pořadí i krásný příběh v souboji o prvenství. V závěru totiž o vítězství bojovali Adam a Simon Yatesovi, třicetiletá britská dvojčata. Více sil měl nakonec Adam, vrchař z týmu hlavního favorita Tadeje Pogačara. Ten byl ve spurtu hlavních favoritů nejrychlejší, dojel třetí a potvrdil radost pro stáj SAE Team Emirates.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

První etapu Tour de France ovládl Adam Yates před dvojčetem SimonemVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

Únik hned po startu

Už pár metrů po oficiálním startu Tour de France ve španělském Bilbau se dopředu vydala pětice jezdců. Lilian Calmejane (Intermarché-Circus-Wanty), Simon Guglielmi (Arkéa-Samsic), Pascal Eenkhoorn (Lotto-Dstny), Jonas Gregaard (Uno-X) a Valentin Ferron (TotalEnergies) se snažili bojovat o vítězství v etapě, nebo alespoň o dosavadní držení puntíkatého dresu pro nejlepšího vrchaře.

Nepovedlo se jim však ani jedno. Únik byl dojet už 50 kilometrů před cílem a potřebných pět bodů na předposledním stoupání na Cote de Vivero shrábl Nielson Powless ze stáje EF Education-Easy Post, který tak zítra poveze puntíkatý trikot.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Richard Carapaz po pádu v první etapě Tour de France.

Tragédie pro dva lídry

Jen o pár minut později však lídra Powlessova týmu postihla sportovní tragédie. Richard Carapaz, třetí muž Tour z roku 2021, totiž ve sjezdu z tohoto stoupání spadl a držel se za sedřené levé koleno. Na kolo sice nasedl, ale až po pěti minutách a jeho naděje na celkové umístění je fuč, dojel totiž s více než 15minutovou ztrátou.

Ještě hůře dopadl lídr týmu Movistar Enric Mas. Ten byl totiž zapletený do pádu s Carapazem a španělský cyklista už se na kolo nevrátil. Pátý závodník Tour de France z roku 2020 a šestý o rok později tak musel odstoupit už v první etapě.

Brutální tempo na poslední prémii

Ačkoliv prudká stěna na Cote de Pike měřila jen dva kilometry, v průměru desetiprocentní stoupání oddělilo zrno od plev. A nepotvrdila se predikce, že se mohou radovat klasikáři. Až na výjimky přežili jen ti nejsilnější jezdci na celkové pořadí.

Poprvé se špičkovali největší favorité Tadej Pogačar s Jonasem Vingegaardem. Slovinec diktoval tempo v čele, ale Dán zůstával v kontaktu.

Dvojčata proti sobě

Zajímavá dvojice se pak utvořila vpředu po posledním stoupání. Tým SAE Team Emirates využil početní převahy a zaútočil Adam Yates, Pogačarův týmový kolega. A držel se ho jen závodník, který ho zná úplně nejlépe. Dvojče Simon z týmu Jayco AlUla.

Zatímco Adam už oblékl žlutý trikot před třemi roky, Simon tento pocit ještě nepoznal. Na druhou stranu už se mu dvakrát povedlo vyhrát etapu na Tour de France. Tentokrát se však Simon musel sklonit před svým dvojčetem.

Adam Yates utrhl sourozence v krátkém cílovém stoupání. SAE Team Emirates tak získává žlutý trikot už v první etapě. Ne však pro lídra Tadeje Pogačara, jenž shrábl čtyři bonifikační sekundy za třetí místo, ale pro klíčového domestika Adama Yatese.

Cyklistický závod Tour de France - 1. etapa (Bilbao - Bilbao, 182 km):
1. A. Yates (Brit./SAE Team Emirates) 4:22:49
2. S. Yates (Brit./Jayco-AlUla) -4
3. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates)
4. Pinot (Fr./Groupama-FDJ)
5. Woods (Kan./Israel-Premier Tech)
6. Lafay (Fr./Cofidis) všichni -12

Reklama