Hlavní obsah

Nibali vyhrál Milán-San Remo a zařadil se k legendám

San Remo

Slavný jednorázový cyklistický závod Milán-San Remo vyhrál Ital Vincenzo Nibali. Třiatřicetiletému "Žralokovi" vyšel útok v závěrečném stoupání na Poggio a cílem 294 kilometrů dlouhé trasy projel těsně před finišujícím pelotonem.

Foto: Sport.cz

Vincenzo Nibali (ilustrační foto).

Článek

Za Nibalim skončili na Via Roma spurtéři Australan Caleb Ewan a Francouz Arnaud Démare, předloňský vítěz závodu. Šesté místo obsadil ve 109. ročníku, v němž cyklisty dlouho trápil hustý déšť, favorizovaný Slovák Peter Sagan, trojnásobný mistr světa.

"Když jsem se otočil za sebe, byl to zvláštní pocit. Nečekal jsem, že bych tady mohl vyhrát, protože nejsem sprinter," řekl Nibali, který ukončil po dvanácti letech čekání na italského vítěze v San Remu. Před ním se z domácích jezdců naposledy radoval v roce 2006 Filippo Pozzato.

"Když mi do vysílačky řekli, že mám dvacet sekund náskok, myslel jsem jenom na to, abych šlapal na plné pecky. Fantastický den, nemám slov," radoval se Nibali po svém druhém úspěchu v takzvaném Monumentu. První vybojoval loni v říjnu, kdy vyhrál Kolem Lombardie.

Na domácí půdě už ovládl všechny nejvýznamnější podniky. Giro d'Italia vyhrál v letech 2013 a 2016 a Tirreno-Adriatico v letech 2012 a 2013, což před ním dokázaly jen italské legendy Francesco Moser a Giuseppe Saronni. K tomu má i triumfy na Tour de France a ve Vueltě.

Další ošklivý pád potkal letos Brita Marka Cavendishe. Bývalý světový šampion v závěru závodu přejížděl ostrůvek uprostřed silnice a přepadl přes zábranu. Z hrozivě vypadajícího karambolu Cavendish vyvázl bez vážnějších zranění. Jeho tým Dimension Data uvedl, že utrpěl zlomeninu žebra na stejné straně, na níž si zlomil žebro minulý týden na Tirrenu-Adriaticu, k tomu má pohmožděniny a odřeniny a podezření na poraněné vazy v kotníku.

Cyklistický jednorázový závod Milán-San Remo (WorldTour) - 294 km:
1. Nibali (It./Bahrajn-Merida) 7:18:43,
2. Ewan (Austr./Mitchelton-Scott),
3. Démare (Fr./Groupama-FDJ),
4. Kristoff (Nor./SAE Team Emirates),
5. Roelandts (Belg./BMC),
6. Sagan (SR/Bora-Hansgrohe),
7. Matthews (Austr./Sunweb),
8. Cort (Dán./Astana),
9. Colbrelli (It./Bahrajn-Merida),
10. Stuyven (Belg./Trek-Segafredo) všichni stejný čas.

Reklama

Související témata: