Hlavní obsah

OBRAZEM: Ošklivý pád poznamenal třetí etapu Tour, Štybar poskočil na desáté místo

Huy
Aktualizováno

Hromadný karambol poznamenal třetí etapu cyklistického závodu Tour de France. Zhruba šedesát kilometrů před cílem se zhruba dvacet jezdců zapletlo do kolize. Jedním ze závodníků, kteří skončili na zemi, byl i dosavadní lídr závodu Fabian Cancellara. Švýcar etapu dokončil, novým jezdcem ve žlutém trikotu pro vedoucího muže průběžného pořadí je však nově Chris Froome. Etapu ovládl Španěl Joaquín Rodríguez. Na celkové 10. místo poskočil Zdeněk Štybar.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Třetí etapu Tour de France ovlivnil pád několika jezdců včetně lídra závodu Fabiana Cancellary.

Článek
Fotogalerie

Kolize na rovné silnici poslala uprostřed pelotonu k zemi více než dvacet jezdců. "Jeli jsme hodně rychle, nějakých 85 až 90 kilometrů v hodině, a pak jsme slyšeli velký hluk," popisoval důležitý moment pondělní vítěz. Karambol se odehrál těsně před tím, než hlavní pole dostihlo čtveřici uprchlíků, v níž byl i český cyklista Jan Bárta. Ten stejně jako ve druhé etapě strávil dlouhé kilometry v úniku a získal červené číslo pro nejaktivnějšího závodníka dne.

Pád způsobil Francouz William Bonnet, který zřejmě lehce škrtl o kolo před sebou a poroučel se k zemi. Tour pro něj skončila stejně jako pro Nizozemce Toma Dumoulina, který etapu začínal jako třetí muž celkové klasifikace, a loňského vicemistra světa Australana Simona Gerranse. Bonnet dostal při ošetření zpevňující límec na krk a místo opouštěl na nosítkách. "Byl při vědomí, ten límec měl preventivně," uklidňoval sportovní ředitel stáje FDJ Thierry Bricaud.

Cancellara přeletěl přes řídítka a skončil v příkopu. Čtyřiatřicetiletý závodník byl viditelně otřesený, ale zařadil se zpět do pelotonu. Pomohlo mu k tomu rozhodnutí ředitele Tour Christiana Prudhommea, který zastavil závod, aby mohli být zranění cyklisté ošetřeni a mohli se dotáhnout zpět. Řada jezdců v čele pelotonu proti tomuto kroku protestovala. Manažer týmu Sky Dave Brailsford měl ale pro tento krok pochopení. "Myslím, že Christian udělal správnou věc," poznamenal.

Závěr z Valonského šípu

Cancellara před startem pondělní etapy oznámil, že se jedná o jeho poslední Tour de France v kariéře. Když se v čele pelotonu začalo zrychlovat, nestačil a nabral velké manko.

V závěru Rodríguez zužitkoval zkušenosti z jarní klasiky Valonský šíp, která končí právě tímto stoupáním a kterou v roce 2012 vyhrál. Froome se zase díky druhému místu už ve čtvrté etapě oblékne do žlutého trikotu. Tato možnost znovu těsně unikla Němci Tonymu Martinovi. V neděli ho o ni připravil propad týmového kolegy Marka Cavendishe na čtvrté místo ve spurtu za Cancellaru, nyní na Frommea ztrácí jedinou sekundu.

Froome získal náskok na předpokládané největší rivaly v boji o celkový triumf, jedenáct sekund na obhájce titulu Itala Vincenza Nibaliho a Kolumbijce Naira Quintanu a dokonce 18 sekund na Španěla Alberta Contadora. "Nikdy není příliš brzy na to vzít si žlutý trikot," poznamenal Froome. Naopak Contador byl rozladěný. "Je to docela dost velká ztráta. Ta etapa byla na konci hodně náročná a mně něco chybělo," řekl.

Štybar ztrácí 64 sekund

Nejlepším z Čechů byl v pondělí Štybar, který skončil jednatřicátý se ztrátou 52 sekund na vítěze. V celkové klasifikaci ho při premiéře na Tour od čela dělí 64 sekund. Leopold König i Roman Kreuziger dojeli ve skupině s mankem minuty a 25 sekund. Pro Kreuzigera neměla větší následky chyba zhruba čtyři kilometry před cílem, kdy v pravotočivé zatáčce skončil mimo silnici a musel skupinu dojíždět. Při pádu si jen trochu narazil koleno.

V úterý závodníky čekají úseky na kostkách známé z tradičního jednorázového závodu Paříž - Roubaix. Na těch by si mohl bývalý cyklokrosový šampión Štybar v celkovém pořadí ještě polepšit.

Cyklistický závod Tour de France - 3. etapa Anvers - Huy (159,5 km):
1. Rodríguez (Šp./Kaťuša) 3:26:54
2. Froome (Brit./Sky) stejný čas
3. Vuillermoz (Fr./AG2R) -4
4. D. Martin (Ir./Cannondale) -5
5. Gallopin (Fr./Lotto) -8
6. Van Garderen (USA/BMC)
7. Nibali (It./Astana)
8. Yates (Brit./Orica)
9. Quintana (Kol./Movistar)
10. Mollema (Niz./Trek) všichni -11
...
31. Štybar (ČR/Etixx-Quick Step) -52
44. König (ČR/Sky)
48. Kreuziger (ČR/Tinkoff-Saxo) oba -1:25
77. Bárta (ČR/Bora-Argon 18) -3:58
Průběžné pořadí:
1. Froome 7:11:37
2. T. Martin (Něm./Etixx-Quick-Step) -1
3. Van Garderen -13
4. Gallopin -26
5. Van Avermaet (Belg./BMC) -28
6. Sagan (SR/Tinkoff-Saxo) -31
7. Urán (Kol./Etixx-Quick-Step) -34
8. Contador (Šp./Tinkoff-Saxo) -36
9. Thomas (Brit./Sky) -1:03
10. Štybar -1:04
...
15. Kreuziger -1:51
25. König -2:52
50. Bárta -6:17

Reklama

Související témata: