Hlavní obsah

Pogačar: Otázky ohledně dopingu mi nevadí, ale data prozrazovat soupeřům nechci

Muret

Lídra probíhající Tour de France Tadeje Pogačara, jenž míří za úspěšnou obhajobou loňského triumfu, nechávají v klidu jakékoliv otázky zpochybňující jeho suverenitu a skvělé výkony. Dvaadvacetiletý Slovinec je chápe s ohledem na dopingové skandály, s nimiž se cyklistika v minulosti potýkala. Prozatím však kvůli tomu nehodlá na svou obranu zveřejňovat data dokumentující jeho výkonnost.

Foto: Christophe Petit Tesson, Reuters

Slovinský favorit Tadej Pogačar v cíli časovky v rámci letošní Tour de France.

Článek

Pogačar jasně vévodí průběžnému pořadí letošního ročníku Staré dámy. Z posledního týdne zbývá odjet už jen pět etap a jezdec stáje SAE Team Emirates má k dobru více než pětiminutový náskok na druhého v pořadí Kolumbijce Rigoberta Urána. Během obou volných dnů se i proto musel vypořádat s různými nepříjemnými dotazy. Včetně toho, zda si odpovědi na otázky, jestli si pomáhá nedovolenými prostředky, dopředu připravuje.

"Můžete si být jistí, že mě to nijak neštve. Jsou to nepříjemné otázky, ale já naprosto chápu, proč se objevují, protože historie cyklistiky je v tomto ohledu opravdu hodně špatná," připustil Pogačar. "Odpovědi na podobné otázky si však nijak nepřipravuju. Já prostě jen miluju, když můžu jezdit na kole. A co s tím souvisí, to přijímám a akceptuju. Když je pak potřeba odpovědět na takové dotazy, mluvím rovnou od srdce," uvedl.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Doveze slovinský favorit Tadej Pogačar na Tour de France žlutý trikot lídra až do Paříže?

Přes jeho vstřícnost vůči dopingovým kontrolám se však i nadále zdráhá zveřejňovat všechna aktuální data o svém výkonu, aby tak neposkytl soupeřům možnou výhodu. "Tato otázka mi byla položena už několikrát. Možná jednou svá data zveřejním, ale pokud sdílíte všechna svá data, ostatní týmy mohou vidět vaše hranice a schopnosti v určitém terénu. A to opravdu není moc výhodné," prohlásil Pogačar.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Rakušan Patrick Konrad vyhrál pyrenejskou 16. etapu Tour de FranceVideo: sntv

Přiznal také, že je ze svého postavení v čele Tour o něco nervóznější, než se může zdát. I přes velký náskok chce však nadále útočit na jeho navýšení, kdykoliv se naskytne vhodná příležitost. "Nemyslím na konec Tour ani na nic jiného. Pokud budu mít příležitost vytvořit si ještě větší náskok, bude to jen dobře, protože člověk nikdy neví, zda v příštích dnech nemůže naopak ztratit. A není dobré, když se v jedné etapě propadnete natolik, že ztratíte třeba devět deset minut," řekl Pogačar.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články