Hlavní obsah

Potlučený Froome je blízko titulu z Vuelty

Aigle

Chris Froome sice stále leží v nemocnici ve Francii po těžké nehodě z minulého týdne na závodě Critérium du Dauphiné, ale o další krok se přiblížil dodatečnému triumfu na Vueltě 2011. Mezinárodní cyklistická unie (UCI) tehdejšího vítěze Juana Josého Coba ze Španělska distancovala za doping na tři roky a diskvalifikovala ho z Vuelty z let 2009 a 2011.

Foto: Sport.cz

Chris Froome měl při svém děsivém pádu i velké štěstí. Z nemocnice se možná dočká velkého triumfu.

Článek

UCI už minulý týden oznámila, že na základě podezřelých hodnot v biologickém pasu uznala zpětně Coba vinným z porušování antidopingových pravidel v období let 2009-2011. Tento týden unie v seznamu dopingových hříšníků uvedla, že nyní osmatřicetiletému Španělovi odebrala výsledky z období odpovídajícího dvěma ročníkům Vuelty.

Zatímco distanc už je pouze formální, neboť Cobo ukončil v roce 2014 kariéru, diskvalifikace může mít velký význam pro Froomea. Pozdější čtyřnásobný šampion Tour de France skončil v celkovém pořadí Vuelty před osmi lety za Cobem o 13 sekund druhý a měl by se tak stát novým vítězem. Oficiálně nicméně ještě k úpravě výsledků nedošlo.

Dodatečný zisk trofeje by v současnosti mohl být alespoň částečnou útěchou pro Froomea, jenž minulý týden při pádu ve vysoké rychlosti utrpěl mnohačetné zlomeniny a přišel o zbytek sezony. Pokud by se skutečně posunul na první místo Vuelty 2011, byl by to jeho sedmý triumf ze závodů Grand Tour a druhý ve Španělsku po triumfu z roku 2017.

Reklama

Související témata: