Hlavní obsah

Potřetí nakažený Sagan jako varování. Zdecimuje covid Tour de France?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyklidil přední stránky novin, pořád je ale tady. Pandemii koronaviru v mediálním prostoru přebila především ruská invaze na Ukrajinu, covid ale nezmizel a dál přidělává vrásky. Série pozitivních testů například významně ovlivnila průběh tradiční švýcarské generálky na Tour de France a jen pár dnů před startem 109. ročníku Staré dámy vyvolala otazníky nad možným průběhem nejslavnějšího závodu světa.

Foto: Profimedia.cz

Peter Sagan spurtuje pro vítězství ve třetí etapě závodu Kolem Švýcarska.

Článek

Etapový závod Kolem Švýcarska postupně kvůli nákaze koronavirem opustily kompletní stáje Jumbo-Visma, UAE Emirates, Bahrain Victorious a Alpecin-Fénix. Navíc odstoupila i řada jezdců z dalších týmů včetně Petera Sagana. Ten se dokonce nakazil covidem už potřetí.

„Po sobotní sedmé etapě mi bohužel vyšel pozitivní test. Nemám žádné symptomy a cítím se dobře, nicméně v souladu s pravidly musím závod opustit," vzkázal na Instagramu legendární slovenský spurtér, jehož zdobí sedmero zelených trikotů pro vítěze bodovací soutěže na Tour de France.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Peter Sagan (@petosagan)

Trojnásobný mistr světa přitom teprve nedávno překonal následky „long covidu", které se projevily po druhé nákaze během zimy a zdevastovaly jeho plány na jarní část sezony. Ještě před pozitivním testem stačil ve Švýcarsku vyhrát třetí etapu a teď věří, že se stihne dát do startu Tour, která začne 1. července v dánské Kodani, dohromady. „Je to škoda, ale nedá se nic dělat," bere dvaatřicetiletý závodník celou záležitost sportovně.

Foto: Profimedia.cz

Tadej Pogačar slaví celkový triumf v závodu Kolem Slovinska.

Nejen jeho případ ale vzbuzuje před začátkem cyklistického vrcholu roku znovu obavy. Koronavirus totiž minulý týden provětral i startovní pole závodu Kolem Slovinska, na kterém mimo jiné testoval formu před útokem na vítězný hattrick na Tour Tadej Pogačar.

„Je jasné, že jsme nestáhli celý tým kvůli jednomu případu, víc ale nemohu veřejně ventilovat. Jsme v obtížné situaci, protože společnost už nedodržuje žádná opatření a navíc ani žádná opatření nejsou," řekl šéf týmu Jumbo-Visma Merijn Zeeman webu VeloNews. „Omikron nyní jezdecké pole hodně ovlivňuje a situace není jako loni nebo v roce 2020, kdy pobyt na vzduchu v otevřeném prostoru riziko infekce významně snižoval. Vše je výrazně složitější," dodal Zeeman.

Šéf nizozemského týmu, v jehož středu by měl být hlavním konkurentem Pogačara Primož Roglič, nakonec v úterý po všech problémech zveřejnil sestavu pro Tour, přesto ale neočekává jednoduchý průběh legendárního závodu. „Realita je taková, že je covid zpět a průběh závodu ovlivní. Stoprocentně bude mít dopad, tím jsem si jistý. Očekávám, že Tour bude letos složitější než kdy jindy," povzdechl si Zeeman.

Foto: Profimedia.cz

Jonas Vingegaard (vpravo) přiváží do cíle závěrečné etapy závodu Critérium du Dauphiné celkového vítěze a svého kolegu z týmu Jumbo-Visma Primože Rogliče.

Letošní Tour de France odstartuje v Kodani 1. července a po třech etapách v Dánsku se peloton přesune do Francie. Tradiční závěrečná etapa s finišem na pařížském bulváru Champs-Élysées je v kalendáři 24. července.

Reklama

Související témata: