Hlavní obsah

Roglič ovládl dojezd první horské etapy Tour de France. Žlutý trikot udržel Alaphilippe

Sisteron/Praha
Aktualizováno

Slovinský cyklista Primož Roglič potvrdil roli největšího favorita Tour de France vítězstvím hned v prvním horském dojezdu 107. ročníku závodu. Žlutý trikot po 4. etapě, jež vedla ze Sisteronu do lyžařského střediska Orciéres-Merlette, udržel domácí Julian Alaphilippe.

Foto: ČTK/AP

Primož Roglič se raduje ze zaslouženého triumfu

Článek
Fotogalerie

Třicetiletý Roglič vyhrál po 160,5 km a závěrečném stoupání první kategorie spurt hlavní skupiny. Lídr stáje Jumbo-Visma, která v závěru etapy diktovala drtivé tempo, za sebou nechal krajana Tadeje Pogačara a Francouze Guillaumea Martina.

"Byl to docela rychlý den. Kluci odvedli výbornou práci, stále jsem byl díky nim v dobré pozici, takže jsem mohl předvést kvalitní sprint. Jsem rád," uvedl Roglič. Loňský vítěz Vuelty nedokončil po pádu srpnovou generálku Critérium du Dauphine, takže nebylo jasné, v jaké formě na Tour přijel.

"Už teď jsem podal důkaz, že jsem udělal dobře, že jsem tady. Každým dnem se cítím lépe a jsem rád, že zase můžu závodit," dodal bývalý skokan na lyžích.

Foto: Sport.cz

Profil 4. etapy Tour de France.

Alaphilippe se držel s nejlepšími vrchaři, ale jeho spurtérské kvality mu stačily tentokrát jen na páté místo. V čele průběžného pořadí má domácí naděje náskok čtyř sekund před Britem Adamem Yatesem, Roglič se díky bonifikaci posunul na třetí pozici s odstupem sedmi sekund.

Cílem bylo udržet žlutý trikot

"Cílem bylo kontrolovat vývoj a udržet trikot. Jasně že bych raději vyhrál a taky jsem se o to snažil, ale tempo bylo v posledním kopci strašně rychlé. Jel jsem na hraně, takže nejsem zklamaný," řekl vítěz druhé etapy Alaphilippe.

Foto: Stephane Mahe, Reuters

Francouzský cyklista Julian Alaphilippe ve žlutém trikotu lídra Tour de France

"Jsem rád, že pojedu ve žlutém i zítra. Musím poděkovat týmu, ale také ho nechci zničit. Nejsme tady pro to, abychom kontrolovali závod celé tři týdny," dodal člen týmu Deceuninck-Quick Step.

Loňský vítěz Tour Egan Bernal z Kolumbie dnes dojel sedmý a celkově je o jednu příčku výš se ztrátou 17 sekund na lídra. "Není příjemné vidět, jak váš rival získává sekundy. Ale musíme být trpěliví, neztratit moc do začátku třetího týdne a pak se snažit něco najet v dlouhých kopcích," řekl Bernal.

Čeští účastníci Tour Jan Hirt a Roman Kreuziger, kteří nemají ambice pro celkové pořadí a chtějí se pokusit o úspěch v některé z etap, dojeli v druhé stovce.

Ve středu se jede rovinatá etapa o délce 183 km z Gapu do Privas.

Tour de France - 4. etapa Sisteron - Orciéres-Merlette (160,5 km):
1. Roglič (Slovin./Jumbo-Visma) 4:07:47
2. Pogačar (Slovin./SAE Team Emirates)
3. G. Martin (Fr./Cofidis)
4. Quintana (Kol./Arkéa-Samsic)
5. Alaphilippe (Fr./Deceuninck-Quick Step)
6. López (Kol./Astana)
7. Bernal (Kol./Ineos Grenadiers)
8. Pinot (Fr./Groupama-FDJ)
9. Landa (Šp./Bahrajn-McLaren)
10. A. Yates (Brit./Mitchelton-Scott) všichni stejný čas
...127. Hirt (ČR/CCC) -16:09
161. Kreuziger (ČR/NTT) -20:30.
Průběžné pořadí:
1. Alaphilippe 18:07:04
2. A. Yates -4
3. Roglič -7
4. Pogačar -11
5. G. Martin -13
6. Bernal
7. Dumoulin (Niz./Jumbo-Visma)
8. Chaves (Kol./Mitchelton-Scott)
9. Quintana
10. López všichni -17
...116. Hirt -37:05
125. Kreuziger -41:20.

Reklama