Hlavní obsah

S Contadorem na pivo Kreuziger nechodil

Praha

Užívá si plnými doušky dovolené. Klidu po sezóně, která uzavřela čtyřleté spojení s týmem Tinkoff. Od nadcházejícího roku bude cyklista Roman Kreuziger mezi elitou bojovat v dresu Orica Bike Exchange. U australského týmu zkusí překonat i historické maximum českého závodníka ve WorldTour, které drží právě z minulého angažmá pátou příčkou v Tour de France 2013.

Foto: Radek Malina, Právo

Roman Kreuziger po návratu z Tour de France 2016.

Článek

Pro Kreuzigera byl odchod vynucený, stáj Tinkoff ukončila činnost. V jejím dresu kromě skvělého výsledku z nejprestižnější etapové bitvy vybojoval i vítězství v Amstel Gold Race 2013 a letos byl desátý na Tour. „Přišel jsem do týmu v zimě 2012, kdy stáji ještě šéfoval Bjarne Riis, proto jsem tam vlastně šel. V následujícím roce nicméně začal přebírat sílu Oleg Tinkov," připomíná Kreuziger.

„Spousta lidí má na Olega vyhraněný názor, já nemůžu říct špatné slovo. Sám jezdí na kole, dokáže pochopit pocity cyklistů. Navíc za mnou stál i v hodně těžké době," vrací se Kreuziger k období v sezónách 2014 a 2015, kdy nesměl závodit kvůli nesrovnalostem v biologickém pasu a úspěšně bojoval za očištění jména po nařčení z dopingu.

„Minulý rok při Giru i Tour, kdy se mi nedařilo podle představ, jsme měli určité debaty. Ale jde o člověka, s nímž bylo možné si sednout a vyříkat všechno na rovinu mezi čtyřma očima. Občas bylo zábavné mít ho na poradách, když prosazoval svoji taktiku," směje se při vzpomínkách Kreuziger.

S Gasparottem zašli na hokej

Změna týmu pro třicetiletého Čecha znamená, že vystoupí ze stínu Španěla Contadora. „Všichni si zvykli, že Kreuziger je ten, který pomáhá Contadorovi," připouští rodák z Moravské Třebové, jehož španělská média při letošním ročníku Tour obviňovala, že se dostatečně neobětoval pro „jejich" miláčka.

„Dokud byl v týmu Riis, uměl lidi více propojit. Poslední dva roky vztahu s Albertem byly chladnější, ale naprosto profesionální. Třeba s Enrikem Gasparottem jsme si společně zašli v Plzni na hokej, pak na pivo. S Albertem jsme tohle neměli. Odjeli jsme společně závody, pak jsme si letěli každý po svém," krčí rameny Kreuziger, jenž se nepochybně bude s Contadorem potkávat dál na největších závodech. Španěl se jako lídr přesunul do týmu Trek Segafredo. „Uvidíme, jestli tam najde nový impulz. Pořád je na vysoké úrovni," říká Kreuziger.

Sám bude chtít dosáhnout možná i životního výsledku v partě, která je proslulá zábavnými videoklipy. „Dříve to byla povinnost, poslední sezónu už šlo o věc dobrovolnou, za což jsem rád. Sám sebe si neumím představit, jak podobné věci točím. Snad budou rozhodující výsledky na kole, nikoliv vystoupení před kamerou," culí se český závodník, jenž by měl být jednou z klíčových postav stáje Orica. „Tým je hodně vyvážený, složený z mladých kluků i zkušených cyklistů. A v roce 2018 chtějí vyhrát jednu z Grand Tour," těší se Kreuziger, že bude dál součástí elitní stáje.

Reklama

Související témata: