Hlavní obsah

Schleck kvůli zranění přijde o Tour de France, nepojede ani Raboň

Předloňský vítěz Andy Schleck se nezúčastní Tour de France kvůli zlomenině pánve. Informaci potvrdil lucemburský cyklista na dnešní tiskové konferenci. Loni byl sedmadvacetiletý jezdec stáje RadioShack na slavném závodu druhý. Odlišné důvody brání ve startu na Tour českému cyklistovi Františku Raboňovi, jenž se nevešel do širší nominace týmu Omega Pharma-Quick Step.

Foto: Bas Czerwinski, ČTK/AP

Cyklisté Alberto Contador (vlevo) a Andy Schleck na Tour de France

Článek

Sedmadvacetiletý Lucemburčan Schleck, jenž získal triumf z roku 2010 zpětně po diskvalifikaci dopingového hříšníka Alberta Contadora, prožívá velmi nepovedenou sezónu. Minulý týden vzdal etapový závod Critérium du Dauphiné ve Francii kvůli následkům pádu během časovky a letos nedokončil už třetí akci. Předtím ho zlobilo koleno.

I když si po těžkém pádu stěžoval na velké bolesti v oblasti žeber, zdálo se, že bude o naději startovat na Tour bojovat. Objevil se ale další vážný zdravotní problém. Fraktura pánve ho na start nepustí a ohrožuje i jeho účast na olympijských hrách v Londýně. Tour de France začne 30. června a skončí 22. července, týden před začátkem olympiády.

Podle lékaře Torstena Gericha bude Schleck potřebovat na zotavenou od čtyř do šesti týdnů, během nichž nebude smět usednout na kolo. "Věřím, že se do olympiády dám dohromady, a mým hlavním cílem je Vuelta," řekl ke slavnému etapovému srpnovému závodu ve Španělsku. Týmovým lídrem závodu, který startuje 30. června v Lutychu, se tak stane jeho bratr Fränk.

O účast v letošní Tour přišel i Raboň. Pětinásobný účastník Giro d'Italia se nevešel do širšího týmu své stáje a ani tentokrát si nesplní dávný sen. Místo Tour by se měl objevit na Vueltě, třetím podniku spadajícím do tzv. Grand Tours.

"Závody jsou skoro všechny stejné, jel jsem pětkrát Giro, jednou Vueltu, kterou si letos pravděpodobně zopakuju. Ale start na Tour by byl něco jiného, pozornost, která se k ní upíná, to je vrchol, svátek," uvedl Raboň pro server idnes.cz. Další promarněná šance ho mrzí, s touto možností ale počítal. "Takové překvapení to pro mě není. Nezbývá mi nic jiného než to hodit za hlavu a připravit se na Vueltu," dodal Raboň.

Reklama

Související témata: