Hlavní obsah

Smůla, naznačuje nemilosrdně činovník. S kolem nepřestanu, píše Sáblíková

Praha

Asi se opravdu může stát, že rychlobruslařka Martina Sáblíková na OH v Riu cylistickou časovku nepojede. Zveřejnění kvalifikovaných zemí podle mezinárodního rozhodčího Miroslava Janouta zřetelně signalizuje, že česká sportovní objživelnice si po zimních hrách ty letní nezkusí. Aspoň ne ty nejbližší, byť trenér Petr Novák i činovníci svazu ještě věří v obrat a v nejhorším případě chtějí bojovat o divokou kartu. Případu se čerstvě ujal i odborník na sportovní právo Jan Šťovíček.

Foto: Sport Invest

Martina Sáblíková při tréninku na olympiádu v Riu.

Článek

Zaměření čistě na časovku k průniku na hry nemusí podle Janouta za stávající situace Sáblíkové stačit.

"Je hotový seznam 38 zemí, které získaly kvalifikaci pro silniční závod jednotlivců. Z těch se pak rekrutuje 25 závodnic (pro časovku), takže na 99 procent máme smůlu," uvedl  Janout pro Radiožurnál.

Je vskutku celkový žebříček zemí více než pořadí v redukovaném pořadí časovky na MS? V něm Sáblíková skončila devátá a podle verze, o kterou se opírají trenér Petr Novák i činovníci svazu, by to na účast mělo stačit. Janout naznačil opak.

"Prvních deset národů z časovky má právo startu," připomněl ale Novák dříve omílanou tezi. Zřejmě však vskutku nemusí platit. Pro závodnici hodně nemilosrdné. Měsíce by tak žila v omylu a chystala by se na něco, co ji nečeká...

"I kdyby to nevyšlo, nikdy toho nebudu litovat," napsala však na Facebooku v reakci na situaci sama závodnice z tréninkového kempu.

Kolo podle všeho nebude zavrhovat, i když absence na vytoužených letních hrách, kvůli nimž dřela zjevně více než by pro rychlobruslařskou specializaci musela, by byla hořkým vyústěním.

"Hodně mi to pomohlo k bruslení i k objevení zase něčeho nového. Kolo mě bavilo, baví a bavit bude a určitě jezdit nepřestanu," pokračovala.

Rio si zaslouží, píše Šťovíček

Olympijskou naději jí může skýtat to, že do dění se hodlá zapojit expert na sportovní právo Šťovíček, který loni ve sporu s Mezinárodní cyklistickou unií (UCI) úspěšně hájil silničního profesionála Romana Kreuzigera.

"Kauzy Martiny Sáblíkové jsem se ujal. S UCI se známe z Kreuzigercase. Spolu s Českým olympijským výborem a Českým svazem cyklistiky budeme za Martinu bojovat. Rio 2016 si zaslouží," ohlásil na twitterovém účtu.

Šťovíček, který je od ledna na seznamu rozhodců Mezinárodní sportovní arbitráže a je též předsedou legislativní rady ČOV, pomohl loni Kreuzigerovi k návratu do pelotonu. Přední český jezdec čelil dopingovému podezření kvůli údajným nesrovnalostem v jeho tzv. biologickém pasu.

Účast Šťovíčka v případu potvrdil i šéf ČOV Jiří Kejval. "Nemožnost kvalifikace do olympijského závodu by pro Martinu znamenala sportovní tragédii. Byla by to i velká rána pro český sportovní svět, protože Martina patří k nejpopulárnějším a nejúspěšnějším českým sportovcům," uvedl Kejval.

Reklama

Související témata: