Hlavní obsah

Strhl dres a spěchal do příkopu. Lídra Gira zastavily střevní potíže, o růžový trikot přesto nepřišel

Praha

Ani stopa po radosti a úlevě, že minimálně pro další den udržel růžový trikot lídra cyklistického závodu Giro d´Italia. Nizozemský závodník Tom Dumoulin byl po úterní královské etapě jubilejního stého ročníku první Grand Tour sezóny vytočený na nejvyšší obrátky. Sice se snažil zlobu skrývat, ve tváři se mu přesto zračila frustrace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Giro d´Italia - 16. etapa, Dumoulin ve strouzeVideo: sntv

 
Článek
Fotogalerie

„Jak si asi myslíte, že se mohu cítit," odpovídal rozčarovaně Dumoulin v přímém přenosu Eurosportu krátce po úterní etapě. Když šel Nibali slavit etapové vítězství, s Dumoulinem si nevyměnili ani pohled... Co se při děsivé etapě vedoucí dvakrát přes legendární Stelvio a čítající 222 kilometrů přihodilo?

Dumoulin se držel mezi největšími favority. Jenže když za sebou závodníci měli sjezd ze Stelvia a od cíle je dělilo přibližně pětatřicet kilometrů, zastavil u krajnice, kolo opřel o značku a spěchal do příkopu. „Měl jsem střevní potíže. Cítil jsem to už při sjezdu ze Stelvia. Nebylo možné vydržet dál. Musel jsem prostě zastavit," vysvětloval Dumoulin.

Hlavní favorité šlapali dál, ale tempo nebylo stoprocentní. Když v neděli spadl Kolumbijec Quintana, druhý muž pořadí, právě Dumoulin dal ostatním signál, aby zvolnili a počkali.

Jenže v úterý se po chvilce váhání začalo znovu závodit. A právě Quintana s Nibalim byli klíčovými protagonisty bitvy při stoupání na Umbrailpass, respektive následného sjezdu, v němž exceloval Nibali. Předvedl své výjimečné umění, skloubil techniku s nasazením a udržel se s ním pouze Španěl Landa. Ještě pár desítek metrů před cílem měl lepší pozici, jenže u bariéry nechal pár desítek centimetrů kudy se Nibali prosmýkl a spurtoval pro první italský triumf na letošním Giru.

„Byla to nádherná etapa pro závodníky jako já, kterým nevadí dlouhé kopce. Nechal jsem na trati hodně sil, moc jsem chtěl vyhrát," vyprávěl v cíli muž přezdívaný Žralok. „Jsem velmi spokojený, jak se mému týmu podařila etapa a konečně jsme dosáhli na vítězství," lebedil si.

Svými slovy jakoby jen dráždil Dumoulina. Ten i přes potíže, po nichž zůstal osamocený a musel se spolehnout jen na vlastní schopnosti, předvedl heroický výkon, ztrátu minimalizoval a udržel růžový trikot.

„Rozhodl jsem se bojovat. Byl jsem odhodlaný nechat na trati všechno, nespekuloval jsem o dalších dnech. Udržel jsem růžový trikot, ale jsem hodně zklamaný z vývoje," narážel Dumoulin podle všeho na způsob, jak se mu zejména Quintana odvděčil za jeho nedělní dobrosrdečnost. „Držel jsem se s nejsilnějšími. Mohl jsem být vpředu s Nibalim a Quintanou. Ztratil jsem jen kvůli problému, jenž neměl se závoděním nic společného. Je to na hovno," ulevil si Dumoulin příznačně.

Reklama

Související témata: