Hlavní obsah

Švýcaři obhájili na MS bikerů štafetové zlato, Češi byli třináctí

Lenzerheide

Bikeři Švýcarska obhájili na domácím mistrovství světa horských kol v Lenzerheide zlato ze štafety v cross country. Stříbro získalo se ztrátou 13 sekund překvapivě Německo, bronz vybojovalo Dánsko. Češi v sestavě s Jaroslavem Kulhavým dojeli na 13. místě s odstupem tří minut a 43 vteřin za vítězi.

Foto: Michal Červený

Jaroslav Kulhavý na archivním snímku.

Článek

Švýcaři, v jejichž barvách se radovali Nino Schurter, Jolanda Neffová, Sina Freiová, Alexandre Balmer a Filippo Colombo, navázali na loňské prvenství z australského Cairns, kde sesadili po tříletém kralování Francii. Ve složení nových šampionů nastala oproti loňsku jediná změna, když junior Balmer nahradil Joela Rotha.

Domácí Švýcarsko si připsalo páté zlato od roku 1999, kdy se štafety začaly jezdit. Německo zopakovalo umístění na druhé pozici po osmi letech, na štafetový titul nadále čeká. Dánové byli loni druzí.

"Potvrdili jsme, že máme nejlepší závodníky napříč všemi kategoriemi. Je super, že máme šampionát tady na tomto místě. Byla tady skvělá atmosféra, která nás hnala za zlatem. Je úžasné a zároveň bláznivé vyhrát právě tady," uvedl v rozhovoru pro server Mezinárodní cyklistické unie (UCI) Schurter, který dosáhl již na osmé zlato z MS.

"Bylo to dneska strašně moc tvrdé, až brutální, opravdu hodně náročný závod. Už po sto metrech jsem si říkala 'můj bože, to bude bolet'. A bolelo to celé kolo," přiznala Neffová. "Byli jsme ale jako tým v klidu, protože nám bylo jasné, že nemusíme být od začátku úplně v čele, ale při tom, jak byl závod rozjetý, jsme věřili, že Nino pro zlato dojede. On je skvělým finišmanem. Každopádně jsme tady nemohli začít lépe než právě takhle, je to skvělý pocit," doplnila Neffová.

České družstvo nabralo manko hned během prvního úseku, který nevyšel Matěji Průdkovi. "V zatáčce to tam spadlo, tomu jsem se ještě vyhnul, ale udělal se tam trochu odstup. Jenže pak ve sjezdu jsem nenajel dobrou stopu, naboural jsem do stromu, musel jsem stát a narovnávat řidítka, což mě stálo hrozně moc času," řekl v rozhovoru pro Českou televizi Průdek.

Kulhavý sice štafetu vytáhl z devatenáctého místa na jedenácté a Tereza Sásková ji dokonce posunula do desítky, Jitka Škarnitzlová a Samuel Jirouš ale toto postavení neudrželi.

"Bylo to docela dobré, ale tím, jak jsem jel hodně zezadu, musel jsem předjíždět spoustu lidí, což ale nejde v technických pasážích, kde je místo jen na jednoho. To mě zpomalilo, ale jinak si myslím, že to v rámci možností bylo zajeté nejlépe, jak to jen šlo," zhodnotil Kulhavý.

Reprezentační trenér Viktor Zapletal viděl i přes předstartovní víru v umístění mezi nejlepší osmičkou na vystoupení svých svěřenců pozitiva. "Kromě prvního úseku, kdy to Matějovi nevyšlo, jsem spokojený s tím, co jsem viděl. Matěj měl bohužel kolizi na startu, pak se tam potkal se stromem, ale ostatní zajeli svůj úsek dobře. Za mě perfektní hodnocení pro Járu a Terezku," uvedl Zapletal.

Reklama

Související témata: