Hlavní obsah

Trofeje pro vítěze Tour de France vyrobili čeští skláři z Lasvitu

Nový Bor

Trofeje pro vítěze nejslavnějšího cyklistického závodu Tour de France znovu vyrobili čeští skláři společnosti Lasvit. Vybrousit jednu trvalo sklářům z Novoborska tři dny. Autorem návrhu byl už tradičně designér Škody Auto Petr Olah. Trofeje, které dostanou držitelé všech čtyř trikotů, jsou vyrobené z jednoho kusu ručně foukaného a ručně broušeného křišťálového skla. Každá váží téměř čtyři kilogramy a je vysoká přes 60 centimetrů, uvedla v tiskové zprávě mluvčí Lasvitu Anna Barochová.

Foto: Sport.cz

Roman Kreuziger během letošní Tour de France.

Článek

Lasvit vyrábí trofeje pro Tour už deset let. "Každý rok je přitom technika dekorace jiná, aby vítězové měli doma pokaždé originál vztahující se k danému ročníku," uvedl designér Olah. Tvar trofeje připomíná dva kužely proti sobě, broušení dekoru na takový tvar je pro brusiče oříškem.

"Letos jsem chtěl brusem vzdát hold tradici a historii, ale zároveň do toho promítnout moderní techniky navrhování," řekl designér. Výtvarník použil 3D model a prolínání linií, které zná z navrhování aut. "Chtěl jsem to vyzkoušet na reálném objektu a vytvořit takovou síť pomocí brusu," dodal. Olah ladil brus ve spolupráci se sklářskými technology. Striktně geometrický dekor byl ale zvlášť náročný a vybrousit jedinou trofej zabralo zkušenému brusiči tři dny.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Slovinský cyklista Primož Roglič, aktuální lídr závodu Tour de France.

Sklářská společnost Lasvit je známá unikátními skleněnými plastikami a svítidly, která dodává do celého světa. Její produkce spojuje tradiční české sklářské umění s moderními technologiemi a designy. Mimo jiné tradičně vyrábí i Ceny Thálie. "Mé dvě velké vášně jsou sport a sklářství a jsem hrdý, že je můžeme díky trofeji Tour de France propojit. Věřím, že inspirujeme další generace sklářů stejně jako špičkoví cyklisté oslovují malé sportovce," řekl majitel a zakladatel Lasvitu Leon Jakimič.

Nejslavnější cyklistický závod světa odstartoval kvůli pandemii koronaviru s dvouměsíčním zpožděním až 29. srpna z Nice a za přísných hygienických opatření. Skončí 20. září v Paříži. Trať dohromady měří téměř 3500 kilometrů a v pelotonu jsou i čeští jezdci Jan Hirt s Romanem Kreuzigerem.

Reklama