Hlavní obsah

Tvrdé následky vážné nehody v Česku. Cyklista Friedrich ukončil v 25 letech kariéru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rakouský cyklista Marco Friedrich, který se loni v květnu vážně zranil při závodě Českého poháru v Kyjově, usiloval o comeback marně. Kvůli zdravotním problémům přetrvávajícím i deset měsíců po nehodě v 25 letech ukončil sportovní kariéru. Svoje rozhodnutí oznámil na Instagramu.

Foto: ČTK/Panoramic/Nico Vereecken

Cyklistický závod - ilustrační foto.

Článek

„Je konec. Udělal jsem pro návrat vše, ale můj stav po zranění ramena, krku a hrdla je natolik vážný, že nedovoluje účastnit se znovu závodů. Moje cyklistická rodino, budeš mi navždy chybět, ale nadešel čas pro další cíle a výzvy," napsal Friedrich svým fanouškům.

Jezdec týmu Felbermayr byl loni v květnu v závodu Českého poháru po nárazu do odstaveného automobilu v bezprostředním ohrožení života. Prorazil přední sklo, zlomil si krční obratel, přerušil krční tepnu a ztratil dva litry krve. Závod byl po jeho nehodě předčasně ukončen.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Marco Friedrich (@marco_friedrich)

"Bylo nutné jej zaintubovat, napojit na řízenou ventilaci, zafixovat, šlo o těžká zranění. K další péči jsme jej převezli na urgentní příjem Fakultní nemocnice Brno," uvedla tehdy mluvčí záchranné služby Michaela Bothová.

Závod se konal na jednosměrně uzavřeném okruhu za asistence policie. Friedrich strávil několik dní ve Fakultní nemocnici Brno, později byl převezen do nemocnice ve své vlasti. Dlouhodobě se potýká s poškozením nervů a ochrnutou hlasivkou, která mu způsobuje i dýchací potíže.

Reklama

Související témata: