Hlavní obsah

Ullrich je podle testu DNA zapleten do dopingové aféry ve Španělsku

BONN

Bývalý špičkový německý cyklista Jan Ullrich byl skutečně zapleten do loňského dopingového skandálu ve Španělsku. Vyplývá to z porovnání DNA z krevních konzerv zabavených u zkorumpovaného lékaře Eufemiana Fuentese a DNA, kterou bývalý šampión Tour de France na podzim odevzdal policii.

Článek

Bonnský státní zástupce Friedrich Apostel v úterý agentuře SID řekl, že krevní konzervy "nepochybně" patřily bývalé sportovní hvězdě. Ullrich ukončil před pěti týdny závodní kariéru a spojitost s dopingovým skandálem dosud rázně odmítal.

"Měli jsme devět krevních konzerv, které jsme mohli porovnat s DNA. Ullrichova totožnost se prokázala," uvedl Apostel. To ještě není důkaz pro doping, ale podle Apostela jasně ukazuje, že Ullrichova krev byla u Fuentese uskladněna. Některé krevní konzervy, zabavené u Fuentese na madridské klinice loni v květnu při akci zvané Operación Puerto, nesly označení Jan, Číslo 1 či Rudyho syn. Rudy Pevenage byl Ullrichův dlouholetý poradce.

Podezřelých cyklistů ze spolupráce s Fuentesem bylo bezmála šedesát. Ullrich a spol. proto přišli o start na slavné Tour, před níž byl německý jezdec velkým favoritem. Nedlouho poté svého kapitána propustil i jeho zaměstnavatel stáj T-Mobile.

Právníci třiatřicetiletého Němce v reakci na dnešní výsledky srovnání DNA poukázali na možnou manipulaci s Ullrichovou krví. Navíc to nepovažují za žádný důkaz. "Po nesrovnalostech při vyšetřování ve Španělsku i u (mezinárodní federace) UCI je dost dobře možné, že toto zdánlivé odhalení je výsledkem manipulace," uvedl Ullrichův advokát Johann Schwenn.

Prokuratura v Bonnu vyšetřuje, zda Ullrich svým chováním bývalého zaměstnavatele T-Mobile nepodváděl. Podle Apostela se zatím nedá říci, zda a případně kdy bude podána žaloba.

Reklama