Hlavní obsah

Van Aert v blátě ukončil krajanovu mimořádnou sérii, Boroš byl třiadvacátý

Belgický cyklokrosař Wout van Aert ukončil ve Světovém poháru nadvládu Nizozemce Mathieua van der Poela, který v elitním seriálu poznal hořkost porážky po třech letech a patnácti vítězstvích. V extrémních podmínkách na silně rozbahněné trati v belgickém Dendermonde, kde se jel závod SP poprvé, skončil duel dvou trojnásobných mistrů světa jasným triumfem Van Aerta. Úřadující šampion Van der Poel za ním projel cílem druhý s bezmála tříminutovou ztrátou. Nejlepší z Čechů Michal Boroš obsadil 23. místo s mankem přes osm minut.

Foto: Sport.cz

Belgičan Wout van Aert na archivním snímku

Článek

Šestadvacetiletý Van Aert i přes pád v prvním kole mířil k desátému triumfu v kariéře už od druhého okruhu ze sedmi, kdy s ním přestal Van der Poel držet krok. S obrovskou převahou mu oplatil těsnou porážku z minulého týdne v jiném belgickém dějišti Namuru, kde Van der Poel vyhrál patnáctý závod SP v řadě, do kterého nastoupil. Série hvězdného Nizozemce začala v prosinci 2017 v Zolderu.

Van Aert dosáhl na vítězství po třetím místě v Táboře a druhém v Namuru a v čele průběžného pořadí vystřídal krajana Michaela Vanthourenhouta, který po úvodním prvenství zopakoval čtvrté místo z Namuru. V Dendermonde ho porazil ještě další krajan Toon Aerts, v první desítce se umístili pouze Belgičané a Nizozemci.

Boroš se po dvou 26. místech vešel do oceňované pětadvacítky a vybojoval pro český cyklokros první body v sezoně. "Konečně jsem bodoval, cítím se dobře a závod od závodu se mi jezdí lépe, i když by to mohlo být i lepší," řekl Boroš svazovému webu. V hlubokém bahně a vodě nechal všechny síly. "Byl to masakr, boj o přežití. Abych řekl, tak podobné to snad bylo jen na mistrovství světa ve Valkenburgu (2018)," podotkl.

Zatímco v mužské kategorii měl třetí díl SP třetího vítěze, mezi ženami Lucinda Brandová z Nizozemska zopakovala prvenství z Tábora i Namuru. Stejně jako v minulém závodě za ní skončila druhá Američanka Clara Honsingerová, jež na jihu Čech nestartovala, třetí dojela úřadující mistryně světa Ceylin del Carmen Alvaradová rovněž z Nizozemska.

Nejlepší Češkou byla s více než sedmiminutovou ztrátou Pavla Havlíková na 43. místě a i ji těžká trať zcela vyčerpala. "Bylo to extrémně náročné, půl závodu jsme běžely a půl jely, něco takového jsem dlouho nezažila. V každém kole se trať rozjížděla a přibývalo vody. Jen ten závod objet bylo docela hrdinství. Ve větru byla navíc hrozná zima," popsala Havlíková.

Předposlední závod seriálu okleštěného kvůli koronavirové pandemii se uskuteční příští neděli v nizozemském Hulstu. Světový pohár pak vyvrcholí po třítýdenní přestávce 24. ledna v belgickém Overijse.

Světový pohár v cyklokrosu v Dendermonde (Belgie):
Muži:
1. Van Aert (Belg.) 1:06:10
2. M. Van der Poel (Niz.) -2:49
3. Toon Aerts -3:06
4. M. Vanthourenhout -3:42
5. L. Sweeck (všichni Belg.) -3:58
6. Van Kessel (Niz.) -4:14
...
23. Boroš -8:29
55. Vaníček
57. Říman (všichni ČR) oba -3 kola
Průběžné pořadí SP (po 3 z 5 závodů):
1. Van Aert 95
2. M. Vanthourenhout 84
3. M. Van Der Poel 70
4. Toon Aerts 66
5. Hermans (Belg.) 59
6. Van Kessel 57
...
40. Boroš 3
Ženy:
1. Brandová (Niz.) 45:27
2. Honsingerová (USA) -15
3. Alvaradová -24
4. Van Empelová -40
5. Worstová (všechny Niz.) -45
6. Cantová (Belg.) -48
...
43. Havlíková -7:29
55. Ungermanová -10:21
56. Vaníčková -10:33
57. Švihálková (všechny ČR) -11:48
Průběžné pořadí SP (po 3 z 5 závodů):
1. Brandová 120
2. Alvaradová 77
3. Betsemaová (Niz.) 68
4. Vasová (Maď.) 62
5. Honsingerová 60
6. Cantová 48
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Sportcz (@sport.cz_ig)

Reklama