Hlavní obsah

Věk neřeším, může být výhodou, směje se čtyřicetiletý mazák před premiérou na mistrovství světa

Praha

Dvakrát už s cyklistikou seknul. Ale vždy se na naléhání kamarádů vrátil. A teď se cyklokrosař Emil Hekele dočká parádní odměny. V neděli bude startovat na mistrovství světa v Lucembursku, přitom poslední březnový den oslaví čtyřicáté narozeniny a ve srovnání se soupeři jej závodění neživí!

Foto: Michal Červený

Emil Hekele na trati Mistrovsví republiky v Hlinsku.

Článek

„Moc se těším. Je přece snem každého sportovce bojovat v národním dresu na mistrovství světa. Jde o velkou poctu," říká hrdě Hekele. Na šampionátu už byl. Ovšem nikoliv mezi elitou. V roce 1999 startoval v Popradu v kategorii do 23 let a vybojoval sedmou příčku. Pak ještě figuroval jako náhradník pro MS v Táboře 2001.

„Když se jelo v Táboře před dvěma lety, doufal jsem v nominaci. Měl jsem dobrou sezónu, vyšlo mi mistrovství republiky ve Slaném. Byl jsem rozčarovaný, když jsem nedostal příležitost. Ale na druhou stranu nestavím život na účasti na mistrovství světa," vykládá zkušený borec, jenž letos dosáhl čtvrtým místem na republikovém šampionátu nejlepšího výsledku v kariéře.

Nominace do Lucemburska byla logickým potvrzením závodníkovy formy. „Za výkonnost v celé sezóně jsem si místo v reprezentaci zasloužil. Nominace možná některé lidi překvapila, mě nikoliv. I když klidně se mohla situace vyvinout tak, že svaz neobsadí všech pět míst, jež máme vyjetá," krčí rameny Hekele.

Start v Lucembursku bere jako odměnu za dřinu, kterou si cyklokros žádá. Není profesionálním cyklistou, v Lošticích se věnuje vlastnímu obchodu s cyklistickými potřebami. Však už dvakrát závodění nechal. Prvně v pouhých pětadvaceti letech.

„Měl jsem dobrý výkony, ale podmínky nebyly dobré. Peníze do cyklistiky nešly a nejdou. Byl jsem prostě nucený skončit. A byl přesvědčený, že už jezdit nebudu," vzpomíná Hekele.

Jenže další cyklokrosař Zdeněk Mlynář po dvou letech přiměl kamaráda k návratu. „Jezdil jsem dalších pět let. Jenže uživit se cyklokrosem prostě nešlo," posteskne si Hekele. I proto znovu odešel do ústraní. Definitivně přesvědčený, že kolo je minulost.

„Jenže jsem podlehl naléhání jiného známého, abych začal jezdit pro radost," vybavuje si s úsměvem Hekele. Skočil do kategorie Masters a všechny soupeře drtil. A když se v Lošticích, kde milovník snímků s Burianem, Belmondem a Hanksem žije, mělo v roce 2014 konat mistrovství republiky, vrhnul se do tréninku na plné pecky. „Chtěl jsem totiž jet s elitou, vtáhnout město a okolí do závodu," vysvětluje.

A nadšení Hekelemu vydrželo, byť ve startovní listině je nejstarší. „Jenže věk si nepřipouštím. Necítím se na datum, které mám v občance. A myslím, že třeba právě nominace by se neměly řešit podle věku, ale podle výkonů," přemítá závodník.

Nijak netají, jak velkou radost mu dělá, když se mu na záda v cíli závodů dívají borci, jimž by mohl dělat otce. „Měli by si uvědomit, že vyhrát může kdokoliv bez ohledu na datum narození," naznačuje Hekele, že mnohým soupeřům chybí pokora. „Do každého závodu jdu naplno. Pokud jedu se závodníky, kteří jsou výrazně mladší a mají lepší podmínky, protože jsou profesionálové, těší mě to. Pak dává veškerá dřina smysl. Jezdit na chvostu by mě nenaplňovalo," netají Hekele.

Energii mu dodávají i fanoušci, které vůbec nezná. „Největší odměnou je pro mě radost lidí a jejich povzbuzování. Přes sociální sítě nebo emailem mi letos chodilo hodně zpráv, třeba i od fandů z druhé strany republiky. Psalo mi třeba několik maminek a tatínků, že jsem pro jejich děti vzorem. To vážně zahřeje," lebedí si Hekele.

Za čtvrté místo z mistrovství republiky dostal od známého dvě láhve z vinařství Francesca Mosera, bývalého vynikajícího cyklisty. „Měl úspěchy na dráze i silnici. V Itálii je modlou a pro mě osobně velkým vzorem," vypravuje Hekele, jež sám závodil v elitní kategorii na dráze, kde při mistrovství republiky vybojoval titul a několikrát startoval na kontinentálním šampionátu i světových pohárech.

Láhve však zůstaly zavřené. Zatím. Hekele vše směřuje k šampionátu v Lucembursku. Po pondělním návratu ze světového poháru v Hoogerheide si dopřál v úterý odpočinek. Ve středu a ve čtvrtek absolvuje doma poslední tréninky, v pátek se přesune do dějiště mistrovství světa.

„Chtěl bych zajet závod, v němž neudělám chybu. Předpověď slibuje před startem déšť, což by mi mělo sedět. Pro mě bude ideální, když bude trať co nejtěžší. Jako pracující člověk těžko mohu myslet na umístění v desítce. Svůj cíl prozrazovat nechci, ale hlavní je, abych věděl, že jsem na trati nechal všechno," plánuje si pro premiérový start na mistrovství světa český matador.

Reklama

Související témata: