Hlavní obsah

VIDEO: Tour de France s českou tradicí. I letos získají vítězové trofej vyrobenou v Česku

Nový Bor

Nejslavnější závod, který chce vyhrát každý cyklista. Taková je Tour de France, která má kromě momentálního zastoupení v podání Romana Kreuzigera i další významnou českou stopu. Také po skončení letošního jubilejního stého ročníku závodu převezmou držitelé všech čtyř trikotů trofeje vyrobené v České republice. Křišťálové poháry ručně vyfoukali a vybrousili skláři společnosti Lasvit v Novém Boru.

Pohár pro vítěze Tour de France se vyrábí v Novém Boru.

 
Článek
Fotogalerie

Těšit se na zbrusu nové trofeje mohou celkový vítěz ve žlutém, nejlepší jezdec do 25 let s bílým trikotem, nejlepší sprinter se zeleným trikotem a nejlepší vrchař s trikotem puntíkovaným.

Nejlepší cyklisté letošního ročníku převezmou trofeje vyrobené z jednoho kusu ručně foukaného a následně ručně broušeného křišťálového skla. Každá trofej váží téměř čtyři kilogramy a je vysoká přes 60 centimetrů. Vyfoukání a precizní ruční vybroušení čtyř trofejí zabralo sklářům hodiny práce. Technika výroby takového klenotu je natolik náročná, že minimální chybu nelze opravit a ani jinak vzít zpět.

„To, že vítězové slavné Tour de France budou držet v rukou trofej z dílny českých sklářů, se začíná stávat tradicí a jsem za to velmi rád. Jsme hrdí na to, že se nám podařilo být ke všemu součástí jubilejního stého ročníku tohoto závodu," říká Leon Jakimič, zakladatel společnosti Lasvit.

Elegantní cenu navrhnul stejně jako v předešlých dvou letech designér Peter Olah pod vedením Jozefa Kabaně, šéfdesignéra Škoda Auto, která je dlouholetým sponzorem závodu. Také letos proběhne slavnostní předávání na pařížské Champs-Élysées.

Reklama

Související témata: