Hlavní obsah

Všichni proti nám! Soupeři, média, diváci, ale semklo nás to, oddechl si Froome

Paříž

Třináct cyklistů dokázalo Tour de France, nejtěžší závod planety, ovládnout dvakrát. Včera se na seznam vyvolených po bok Coppiho, Bartaliho či Contadora zařadil britský jezdec Chris Froome. Po loňském zmařeném snu o obhajobě kvůli zlomenině ruky slavil letos rodák z Keni naprosto zaslouženě.

Foto: Laurent Cipriani, ČTK/AP

Brit Chris Froome dovezl žlutý trikot do cíle Tour de France 2015 a mohl se radovat s manažerem týmu Sky Daveem Brailsfordem a manželkou Michelle.

Článek
Fotogalerie

„Překonali jsme všechny problémy. Zejména díky masivní podpoře parťáků v týmu, mezi nimiž vynikal Richie Porte. Kluci mě drželi celou Tour na správných místech pelotonu. A poučil jsem se z loňska," chválil Froome své domestiky.

Když ovládl závod před dvěma lety, věnoval triumf matce, která zemřela na rakovinu pět týdnů před synovým debutem na Tour v roce 2008. „Vítězství v Tour je něco nepředstavitelného. Ale vrátit se a ovládnout závod podruhé je víc, než jsem si dokázal v životě představit," přiznal Froome, jenž letos strávil ve žlutém dresu šestnáct dnů.

„Je složité srovnávat oba triumfy. Letos jsme bojovali proti všem. Soupeři, média, nepřející diváci, nařčení z dopingu. Prali jsme se s mnoha aspekty, které odváděly pozornost od našeho cíle. Ale semklo nás to. Rozhodně si dopřejeme parádní oslavu," plánoval Froome, jenž ovládl i soutěž vrchařů.

Získat žlutý dres lídra i puntíkatý pro krále kopců dokázal naposledy v roce 2008 Španěl Sastre. „Jel jsem deset závodů Grand Tours, pětkrát samotnou Tour. Ale ta letošní byla rozhodně nejtěžší," přemítal Froome, jenž byl v letech 2011 a 2014 druhý při Vueltě a stejného výsledku dosáhl i při Tour 2012, kdy jel jako domestik krajana Wigginse.

„Klíčem k letošnímu vítězství byla vyrovnanost výkonů. Ale když se podívám detailně, karty se rozdávaly už ve druhé a třetí etapě," přemítal Froome. „A pochopitelně v desáté etapě, kdy ostatní hodně ztratili," připomínal svůj jediný letošní dílčí triumf třicetiletý Brit.

Přežil i Quintanův útok

V předposlední etapě s finišem po stoupání do Alpe d'Huez zlomil britského lídra závodu Kolumbijec Nairo Quintana. Už během páteční etapy Froome nestačil jeho tempu. V závěrečném patnáct kilometrů dlouhém stoupání Jihoameričan tvrdě zaútočil.

Získával metr za metrem, kmital nohama ve zběsilém tempu. V záplavě desetitisíců fanoušků, kdy se dav s dýmovnicemi a bengálskými ohni rozestupoval až těsně před závodníky, Frooma pokořil. Brit se trápil, nestačil ani tempu svých domestiků. A jeho ztráta narůstala. V cílové rovince Kolumbijec ještě zaspurtoval a pak už jen čekal, kdy se objeví lídr závodu. Zničený lídr  dorazil se ztrátou osmdesáti vteřin, což mu stačilo na druhý triumf na Tour v kariéře.

„Sobotní etapa byla dlouhá sto deset kilometrů, ale já měl pocit, jako kdybych jel tři sta na plný výkon. Nebýt kolegů, žlutý dres bych neměl. Zachránili ho pro mě. A taky manželka. Poslední kilometry jsem myslel na týdny tréninků a stovky hodin odloučení od ženy. Měl jsem ji v hlavě a myšlenky na ni mi pomohly točit pedály až do cíle," přiznal Froome, který se v listopadu 2014 oženil se snoubenkou Michelle Coundovou.

Před Tour pak oznámil, že očekává ve druhé polovině roku narození syna. Už jako otec tedy bude usilovat o obhajobu triumfu. „Jako největšího soupeře pro budoucnost vidím Quintanu. Je o pět let mladší, určitě mi dá zabrat. Má skvělé závodní myšlení."

Reklama

Související témata: