Hlavní obsah

Vycucaní favorité končili předčasně. Plačícího Šimůnka utěšovala manželka

Slaný

V slzách a bolesti končil sobotní český šampionát v cyklokrosu pro dvojici nejžhavějších favoritů Radomíra Šimůnka a Martina Bínu. První z borců závodících v Belgii opustil bitvu odehrávající se v areálu plochodrážního stadiónu ve Slanému už po dvou kolech, jeho týmový parťák jej následoval v polovině závodu.

Foto: Foto facebook

Cyklokrosař Radomír Šimůnek.

Článek

Radomír Šimůnek, syn čtyřnásobného mistra světa, opustil okruh k úžasu tribun už po pár minutách. Následně v depu dlouhé minuty seděl na schodech obytného vozu. Z očí se mu řinuly slzy. Manželka Lucie jej chlácholila marně.

„Člověk se snaží, dává přípravě sto procent. A vůbec to nejde. Dlouho mi takhle špatně nebylo. Mám něco za sebou, odjezdil jsem řadu sezón, nasbíral zkušenosti, ale když to člověka rozbrečí, tak je něco špatně," vzlykal Šimůnek.

Po minulém víkendu se přitom cítil silný. Dojel desátý v Lovani v seriálu Soudal Classic. „Šlo o náznak zlepšení. Byl jsem schopný závodit s nejlepšími a před závodem ve Slaném jsem si věřil. Celé úterý jsem ale prožil v posteli, protože jsem měl zimnici," posteskl si Šimůnek, který se v průběhu sezóny několikrát potýkal se zdravotními problémy.

Ještě před startem působil odhodlaným dojmem. „První dvě kola jsem si říkal, že se všechno zlomí. Ale nešlo to, což mě strašně mrzí, protože za mnou přijela z dálky spousta lidí a já nemohl jet dál. Člověk se snaží jako debil a stejně to nejde. Asi je pro mě domácí mistrovství zakleté," posteskl si Šimůnek, který byl sice několikrát při českém šampionátu na stupních vítězů, nikdy však nedokázal napodobit otce, jenž stanul na nejvyšším příčce sedmkrát.

To Martin Bína přijel do Slaného v roli obhájce titulu. Jenže po polovině závodu už stejně jako Šimůnek seděl na zemi u týmového vozu. „Nejelo to," posteskl si rozzlobeně Bína. „Mám zkur.... zdravotní problémy. Bylo by lepší skončit, ale bojuji dál, protože je mistrovství světa v Táboře. Nicméně aktuálně vážně uvažuji, zda má moje snaha vůbec smysl. Šampionát je za tři týdny. Já vydržím jet jeden závod, pak jsem tři další úplně mrtvej. Nejsem prostě zdravotně fit," krčil bezradně rameny Bína.

Přitom taktéž jako Šimůnek přijížděl do Slaného povzbuzen výsledkem z minulého víkendu, kdy byl v Lovani devátý. „To byla vzpruha," přiznal Bína. Jenže zase přišlo zklamání. „Letos už nic se zdravím nezmůžu. Abych se z toho dostal, měl jsem v polovině sezóny slézt z kola a vůbec na něj nenasedat. Ale pořád mě žene vidina mistrovství světa na domácí půdě. Co jsem si zdravotně prožil, tak by běžný člověk skončil na kapačkách a s diagnózou únavového syndromu. Třeba po závodě v Zolderu jsem byl tak vyšťavený, že jsem se dva dny nemohl vůbec hnout," vysvětloval Bína.

Už v sobotu odletěl do Belgie. „Musím situaci řešit s týmem. V pondělí bych měl totiž závodit, následně je v programu soustředění," vykládal. Pravděpodobný vývoj závěru sezóny nechtěl odhadovat. „Já situaci řeším hodně s mojí fyzioterapeutkou. Závěr je takový, že tělo je strašně vycucané. Je to trošku i o hlavě. Ve Slavném jsem několikrát nastoupil a chtěl jet. Jenže tělo nejede. Není to o tom, že bych neměl natrénováno nebo nestačil s dechem, ale tělo nefunguje," lamentoval Bína.

Vystoupení dvou borců, kteří měli být při absenci úřadujícího mistra světa Zdeňka Štybara, největšími českými nadějemi pro mistrovství světa v Táboře (1. února), poměrně zaskočilo reprezentačního trenéra Stanislava Bambulu.

„Šlo možná o nejtěžší závod letošní sezóny v českých podmínkách a klukům sedí spíše zmrzlá a tvrdá trať, jsou to rychlostní typy. Je otázka, zda šlo o odraz formy či jiného problému. Každopádně jejich odstoupení z boje o titul českého mistra jsou pro mě zklamáním," přiznával Bambula.

Reklama