Hlavní obsah

Vyhrožovali mu smrtí. Přesto se nezlomil, vrátil se na Tour a slaví vítězství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Byl vyvrhelem a nežádoucí osobou v očích mnoha fanoušků i samotných lidí ve světě profesionální cyklistiky. Dylan Groenewegen dokonce čelil výhrůžkám smrti. Ale nizozemský spurter se nevzdal. Dokázal se vrátit na výsluní a v neděli po třech letech slavil triumf na Tour de France. V hromadném dojezdu, loket na loket...

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih třetí etapy Tour de FranceVideo: sntv

 
Článek

„Každé vítězství na Tour je speciální. Nejen toto," odmítal devětadvacetiletý spurter, že by pro něj nedělní triumf znamenal více než čtyři předešlé z Grande Boucle v letech 2018 a 2019. A přece měl v očích slzy.

Na Tour de France se vrátil po dlouhé pauze. Naposledy jel nejslavnější závod v roce 2019. O rok později se do nominace nedostal. Ani nemohl, protože byl v trestu. V srpnu totiž ve spurtu ještě jako závodník formace Jumbo Visma při závodě Kolem Polska natlačil do bariéry krajana Fabia Jakobsena, který bojoval o život a musel podstoupit mnoho operací.

Groenewegen se tehdy potýkal s vlnou nenávisti. Dokonce mu vyhrožovali smrtí. UCI mu zakázal závodit na devět měsíců. A když mu vypršel kontrakt u nizozemského týmu, nabídku dalšího, ač skvěle etablovaný, nedostal.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Nizozemec Dylan Groenewegen slaví etapový triumf na Tour de France.

Letos v zimě tudíž přestoupil do australské stáje BikeExChange Jayco. „Projevili ve mně velkou důvěru," neskrýval vděk, když si vychutnal okamžik na podiu Tour de France.

Ve spurtu porazil bývalého týmového kolegu Wouta van Aerta, s nímž tři roky oblékal dres Jumbo Visma. „Wout vždy žertuje, že dokud si člověk není jistý vítězstvím, má slavit a nárokovat si výhru. Tak jsem se řídil jeho radou. A pak jsem viděl, že sportovní ředitelé v autě se radují, tak jsem pochopil, že vítězství je moje," usmál se Groenewegen.

Sotva se zmátořil a setřásl největší únavu, padl si do náruče s otcem. „Je v cíli každé etapy na Grand Tour. Většinou se míjíte, ale dnes se zjevil přímo u mě. Bylo zvláštní s ním sdílet ten okamžik vítězství a udělat ho šťastným. Moje rodina mě velmi podporovala po nehodě před dvěma lety v Polsku," vykládal s evidentním pohnutím při vzpomínce na těžké chvíle.

Foto: Thibault Camus, ČTK/AP

Záběr na cyklisty během třetí etapy Tour de France.

Nechybělo přitom mnoho a o vítězství v neděli vůbec nejel. „Devět kilometrů před cílem jsem se připletl do kolize a spadl. Ale tým mě dokázal vrátit do hlavního pole," popisoval kritický okamžik.

A pak už šlo vše hladce. „Amund Groendahl Jansen mě dostal do perfektní pozice. Byl mým týmovým kolegou už v Jumbo Visma a já věděl, že je děsně silný. Jel pro mě na plný plyn," chválil pomoc týmového kolegy.

Sám byl na hranici možností. „Lapal jsem po dechu, nohy jsem měl totálně unavené, ale pořád jsem měl dost sil, abych dokázal sprintovat," vykládal, když si dostatečně vychutnal aplaus nadšených dánských fanoušků. Ti o den dříve aplaudovali za etapový triumf Jakobsenovi. Tomu Jakobsenovi, jehož Groenewegen srazil...

Reklama

Související témata: