Hlavní obsah

Z operačního sálu ke stříbrnému výlovu. Pak šampión tvrdě bojoval o kontrakt

Praha

Děsivý začátek, pohádkový konec. Biker Jaroslav Kulhavý odstartoval olympijský rok zlomeninou levé ruky při závodech na Kypru, která si vyžádala operaci. Přesto se dokázal vrátit, získat stříbro na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě, pak stejně cenný kov na olympijských hrách v Riu. Nejen proto je Králem české cyklistiky 2016.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Vítěz ankety, biker Jaroslav Kulhavý.

Článek

„Jde o super ocenění úspěšné sezóny. Při podobných společenských akcích se potkávám s klukama, s nimiž jsem se po sezóně neviděl. Člověk si vždy připomene celý rok, výsledky. A hlavně je to na pohodu," lebedil si Kulhavý, jenž navázal na vítězství z let 2010, 2011 a 2012. Na startu sezóny měl k podobnému úsměvu jako po vyhlášení hodně daleko. Jaký byl olympijský rok stříbrného medailisty z Ria?

První březnový víkend roku mělo jít na ostrově ve Středozemním moři pro jednatřicetiletého borce o rutinní závodní den. Jenže řetěz zaseknutý za rámem poslal olympijského šampióna z Londýna 2012 k zemi. Kulhavý si při pádu zlomil levou ruku na dvou místech. Na Kypru mu ruku zasádrovali a v Motole podstoupil nezbytnou operaci. „Směrem k olympiádě jde o obrovskou komplikaci," naříkal český bikový fenomén.

Brzdil jednou rukou

Jenže už pár dnů po zákroku seděl doma na trenažéru, záhy vyrazil i do terénu. „Jezdit jen na válcích bylo peklo pro psychiku. Takže jsem chodil běhat. A jakmile jsem se cítil trošku v pohodě, sedl jsem na kolo s upravenými řídítky," vzpomínal Kulhavý, že lůžko operačního sálu rychle směnil za kolo. Mohl brzdit jen jednou rukou, což přinášelo nebezpečné situace... „Taky mě občas bolela záda, jak jsem seděl křivě. Ale nechtěl jsem, aby forma padala."

Před mistrovstvím světa v Novém Městě na Moravě první červencový víkend byl plný očekávání. Stříbro bylo náplastí na předešlou bolest a dřinu. „Ve sjezdech jsem nebyl spokojený. V přípravě jsem ruku šetřil. A když člověk technickou stránku nevstřebává týden co týden, nejde to pak nahodit ze dne na den," brblal i přes medailový zisk.

S vervou se vrhnul do polykání dalších kilometrů v přípravě směrem na olympiádu v Riu. Závod v Brazílii z části protrpěl kvůli střevním potížím. I tak vybojoval druhé místo.

„Vzhledem ke zranění v začátku sezóny jsem dosáhl maximum. Možná v několika závodech došlo na zbytečné defekty, kdy jsem mohl sezónu vyšperkovat, jako třeba při Světovém poháru v Lenzerheide. Ale jsem maximálně spokojený. Po zlomenině to nebylo úplně jednoduché, i tak jsem se vrátil celkem rychle a posunul se na maximální úroveň. Každý ví, že jedna věc je postavit se znovu do závodů a druhá věc je pohoda. Do té jsem se dostal až těsně před olympiádou," ohlížel se za minulými měsíci Kulhavý.

S rezervou bere hodnocení mnohých odborníků a zejména pak fanoušků, že po komplikované zlomenině mají dvě stříbra z největších akcí hodnotu zlata.

„Možná to tak je, ale pořád jde jen o druhé místo. A okolnosti za pár měsíců nikoho nezajímají. Nicméně já jsem s výsledky spokojený. A pořád mám motivaci se zlepšovat a posouvat výkonnost," ujistil Kulhavý. „Olympiáda představuje úspěch, který člověku nezevšední. Do Tokia je dlouhá doba, člověk stárne, ale sen o třetí medaili z her v hlavě mám," nastínil český biker.

Boj o kontrakt

Byť si dopřál patřičné volno od fyzické zátěže, úplný klid neměl. V minulých týdnech podstoupil s manažerem tuhý boj o nový kontrakt. „Vše už je vyladěné, zbývá jen podpis. Ale oficiálně bude vše teprve prezentováno v prosinci," připustil Kulhavý, jenž tak téměř jistě nejbližší dvě sezóny zůstane věrný značce Specialized.

Přestože měl argument v podobě dvou medailí z největších akcí, nebylo vyjednávání snadné. „První nabídka nebyla akceptovatelná. Hodně rychle jsme ji vraceli zpět. Chtěl jsem si udržet pozici, na níž jsem byl," připustil Kulhavý, že se octl pod tlakem ze strany vedení stáje.

„Všechny velké značky v cyklistickém světě měly menší problémy. Některé týmy končily, docházelo ke škrtům. Obecně je dojednání kontraktu stále složitější. Navíc vše je nastavené do olympiády a další rok bývá hodně hluchý. Vše se řeší dost pozvolna. Ale nakonec jsem nemusel ustupovat ze svých podmínek a jsem spokojený. Kontrakt mi dává šanci vylepšit podmínky do budoucna, je flexibilní. Z toho mám radost," přiznal Kulhavý, že po úspěšném boji na poli sportovním mohli s manažerem slavit i úspěch v „bitvě" o zajištění budoucnosti.

„Osobní partnery Nutrend a Strabag mám zajištěné až do Tokia, doladěním kontraktu s týmem jsem získal klid," rozplýval se Kulhavý, jenž se po olympiádě zasnoubil s přítelkyní Denisou. „Úspěšný rok po všech stránkách," smál se rodák z Ústí nad Orlicí.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.