Hlavní obsah

Zdrcující. Kämna strávil v úniku přes 125 kilometrů, dostižen byl sto metrů před cílem

Heroický výkon předvedl německý cyklista Lennard Kämna v sedmé etapě Tour de France. Z jedenáctičlenné skupiny uprchlíků vydržel před pelotonem nejdéle, osudnou se mu ale stala proslulá Planina krásných dívek. V tomto sedmikilometrovém cílovém stoupání neudržel náskok minuty a půl na hlavní favority. Druhý muž celkového pořadí Jonas Vingegaard a Tadej Pogačar ve žlutém trikotu se přes něj přehnali necelých sto metrů před cílem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Pogačar po parádním finiši ovládl i sedmou etapu TourVideo: sntv

 
Článek

Chybělo opravdu málo. Ještě při nájezdu na zaprášený šotolinový úsek kilometr před cílem držel osamocený Kämna náskok pětatřiceti sekund na skupinu favoritů, ze které vypadl například jeho stájový lídr Vlasov. „Tým mě přes sluchátko o všem informoval. Věděl jsem, že to bude těsné. Cítil jsem se dobře a doufal jsem, že náskok udržím, ale závěr byl drtivý," hodnotil smutně 25letý závodník stáje Bora.

Kruté až 24% stoupání německý cyklista neustál a do cíle se doploužil na čtvrté pozici. „I takové věci se stávají. Nakonec prohrát o deset sekund je škoda. Ale dal jsem tomu všechno," přiznává Kämna.

Dlouho to vypadalo, že únik nebude mít žádnou šanci bojovat o vítězství. Ve skupince totiž nechyběl ani Max Schachmann, další Němec z Bory, který v průběžném pořadí ztrácel na Pogačara jen dvě minuty. Slovinec se svými týmovými kolegy tak držel na čele pelotonu vysoké tempo a nepustil uprchlíky do většího než tříminutového náskoku. „Naše skupina navíc nespolupracovala dobře," připustil Kämna.

I díky skvělé práci Schachmanna ale nakonec mohl bojovat o vítězství. „Max jel pro mě výtečně," chválil týmového kolegu. Ani ušetřené síly však Kämnovi v závěru těsně nestačily.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Vyčerpaný Lennard Kämna (vpravo) v cílí 7. etapy Tour de France, o vítězství přišel 90 metrů před cílem.

Rodák z Wedelu přesto prožívá parádní sezonu. Hlavně oproti té minulé. Vždyť loni jel jenom dvanáct závodních dnů a už v květnu kvůli únavovému syndromu ukončil sezonu. Ale letos je zpět v plné síle. Vyhrál etapu na závodech Kolem Andalusie nebo Kolem Alp, a především na květnovém Giro d'Italia.

Navíc věří, že další šance na Staré dámě ještě přijdou. „Dobře se zotavuju po únicích, takže to určitě ještě zkusím. Už Giro mi dalo dobrý základ, tak snad přijdou další šance v Alpách a Pyrenejích," věří Kämna, který na Tour de France zatím vyhrál jednu etapu před dvěma roky.

Reklama

Související témata: