Hlavní obsah

Florbal vyšel hokeji vstříc. Problém hrozí až při desátém prodloužení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S více než ročním předstihem chystá Český florbal svůj domácí svátek v podobě superfinále, v němž se v neděli střetnou ženy Chodova a Vítkovic a muži Střešovic a Mladé Boleslavi. Jenže vývoj hokejové extraligy způsobil hrozící kolizi v O2 areně, kterou se podařilo zažehnat kompromisem. Jen poněkud divoký scénář by mohl hladký průběh narušit.

Foto: Český florbal/Martin Flousek

Trenér obhájců z Tatranu Střešovice Milan Fridrich (vlevo) a kapitán Marek Beneš

Článek

Hokejová Sparta je v O2 areně doma, florbal se svým zápasem o tituly tradičně míří do největší české haly, aby uspokojil diváckou poptávku. A před půl rokem zástupci sportu s druhou největší členskou základnou v zemi podepsali smlouvu se zástupci O2 areny, že v neděli halu využijí na dvě finále středoškolských turnajů a dvě superfinále elitních soutěží.

Jenže v momentě, kdy se začala dramatizovat hokejová série mezi Spartou a Třincem, stouplo riziko, že v sobotu bude na programu v Praze sedmé utkání s prodloužením až do rozhodnutí.

„Jednali jsem s APK, Spartou i O2 arenou, jak se porovnat, abychom měli jistotu, že v neděli v 10 hodin halu otevřeme,“ popisuje Roman Urbář, šéf organizátorů BigBoard superfinále. Nakonec dospěli k plánovanému začátku případného rozhodujícího semifinále od 13:00. „V Liberci se hrálo už i od 11, ale vyšli jsme hokeji vstříc, aby se mohlo začít po obědě,“ líčí.

„Standardně potřebujeme minimálně osm až deset hodin, abychom vše zvládli,“ vypočítává Urbář. Rezerva je tak vcelku dostatečná. „Jenže největší výzva by byla přebírat plochu s nezakrytým ledem a nesundanými mantinely, takže by byla nutná koordinace prací s O2 arenou,“ plánuje.

Komplikace by hrozily jen při rekordně dlouhém zápase. „Díval jsem se, že nejdelší zápas trval zatím sedm a půl hodiny, to bychom zvládli. Pokud by došlo třeba na desáté prodloužení, pořád bychom stihli halu včas otevřít, jen by bylo složitější vyladit některé aspekty doprovodné show,“ říká Urbář.

Předzápasová show po vzoru amerických soutěží s DJem, speciální aplikací pro diváky v hale či hymnami v podání Anny Slováčkové a Vojtěcha Dyka ozvláštní zápasy, během nichž organizátoři očekávají v hale až 13 000 diváků, což by byl rekord akce.

Dramatickou bitvu slibuje ženský souboj o titul, v základní části měly Chodov i Vítkovice stejný bodový součet, ale Pražanky vyhrály oba vzájemné zápasy. Což se jim dlouho nevedlo.

„Porazily jsme Vítkovice asi po pěti letech, už jsme z toho měly pomalu psychický blok. Ale dokázaly jsme si, že holky nejsou žádní roboti, a snad je porazíme i potřetí. Každopádně věřím, že to bude reklama na ženský florbal,“ hlásí kapitánka Chodova Daniela Frantíková. Pražanky se nadřely v semifinále, kde otočily sérii se Střešovicemi ze 2:3 na 4:3.

Všechny tři vzájemné superfinálové duely ale ovládly Ostravanky vždy v prodloužení. „Máme vítěznou mentalitu, kterou předávaly zkušené hráčky, teď už je znát i na těch mladších,“ říká opora obhájkyň Barbora Husková, která rozhodla superfinálovou bitvu před třemi lety.

Mužské superfinále má favorita v obhájci titulu Tatranu Střešovice, který v sezoně vyhrál základní část, domácí pohár a jako první český tým i Pohár mistrů. Ve dvou sériích play off svěřenci Milana Fridricha ztratili jediný zápas.

Foto: Český florbal/Martin Flousek

Kouč Jonas Naava (vlevo) a útočník Milan Tomašík z Mladé Boleslavi

„I když máme mladý tým, má dost zkušeností, dlouho byl hladový po úspěchu. Jádro drží pohromadě nějakých šest let a teď dokáže prodat, co umí, v těžkých zápasech,“ cení si Fridrich, jenž byl kapitánem někdejší zlaté generace Tatranu.

V základní části ale oba týmy vyhrály po jednom vzájemném zápase, v předloňském superfinále slavila Mladá Boleslav. Letos ji navíc vede finský expert Jonas Naava, jenž působí i u české reprezentace.

„Změnil se náš herní projev, hrajeme aktivněji, i se spousta kluků rozmluvila anglicky,“ postřehla opora Středočechů Milan Tomašík. Jeho tým se v semifinále nadřel s Vítkovicemi, které udolal 4:3. „Mohlo to být snazší, ale teď jsem rád za ten průběh a věřím, že nás posílil a tým během něj vyrost,“ říká Naava.

Po očku bude sledovat i ženské superfinále, v němž za Chodov nastoupí jeho manželka Mirva. „Byl to náš sen, o kterém jsme se v sezoně bavili. Naše týmy zvládly o víkendu sedmé zápasy, můj syn bude ve Finsku hrát o titul do 17 let, je to zajímavý týden pro rodinu,“ usmíval se finský kouč.

Reklama